• De locatie is prima geschikt voor de bouw van woningen voor starters, sociale huur of een zorgcentrum.
• De locatie is prima geschikt voor de bouw van woningen voor starters, sociale huur of een zorgcentrum. Stockfoto

Voorkeur voor starterswoningen, sociale huurwoningen of woon/zorgcentrum

VHL koopt locatie Monnikendreef

meerkerk • Alleen VHL Lokaal stemde tegen. Een motie van het CDA om het perceel te bestemmen voor de bouw van starterswoningen, sociale huurwoningen of een woon/zorgcentrum werd met 16-15 stemmen – de kleinst mogelijke meerderheid – aangenomen. De erfgenamen benaderden de gemeente om dit woonhuis met grond van hen te kopen. De gemeente had daar wel oren naar. Vijfheerenlanden is druk bezig om op meerdere terreinen beleid te ontwikkelen en denkt dat het perceel zo gunstig ligt dat er sprake is van een ‘strategische locatie’ die prima ontwikkeld kan worden. In de buurt van een OV-knooppunt, scholen en Sportcentrum Helsdingen is het een mooie plaats voor woningbouw, een woon-zorglocatie, maatschappelijke doeleinden of de bouw van een kantoorpand, oordeelde het college.

CDA-er Henk van Nieuwenhuijzen kon het daar wel mee eens zijn. “Buurmans grond komt maar een keer te koop. Dit kunnen we niet laten liggen.” De CDA-er vond de prijs wel aan de forse kant. “Maar die stijgt alleen maar.” Hij noemde de locatie ideaal voor de bouw van starterswoningen, sociale huurwoningen of een woon/zorgcentrum en diende daarvoor een motie in. “Aan kantoren is geen behoefte”, betoogde Van Nieuwenhuijzen. SGP-er Ton de Bruijn steunde het voorstel en kon zich ook vinden in de motie. “Zo laten we zien dat we om onze inwoners denken. Bovendien bepalen we niet wat er moet komen. We geven alleen een richting aan.” Ook VVD, ChristenUnie, D66 en PvdA steunden de aankoop van het perceel. “We zien het belang van deze strategische aankoop in. De prijs is hoog. Dat is een pijnpunt en tegelijk een leermoment voor de toekomst”, zei Jaap Breur (D66). 


Namens VHL Lokaal voelde Teus Meijdam weinig voor het voorstel. Hij stelde vast dat de gemeente geen kaders heeft voor een actief grondbeieid en de aankoop niet voldoet aan de voorwaarden die nog niet zo lang geleden in een brief aan de raad werden genoemd. “Bovendien bestaan er helemaal geen plannen voor deze locatie.” Eerder had Meijdam het vermoeden dat er met deze locatie werd ‘voorgesorteerd’ op de bouw van het nieuwe gemeentehuis, nu wees hij op een projectontwikkelaar die zich ter elfder ure had gemeld. Ook vroeg hij zich af waarom de gemeente het perceel koopt voor een bedrag dat een ton boven de taxatieprijs ligt. “Een beetje vreemd allemaal. Als daar straks inderdaad starterswoningen komen, hoe duur moeten die dan wel niet worden?” Erik van Doorn (GroenLinks) was het met Meijdam eens dat het voorstel onduidelijk is en de gemeente een stevige prijs moet betalen. “Ik heb moeite met die onduidelijkheid, anderzijds is het een waanzinnig mooie locatie, het is inderdaad een strategische aankoop.” Harry van Tilburg (Lokaal Alert) constateerde dat het doel van deze aankoop ‘vaag’ is en dat de gedachte aan een eventuele locatie voor een nieuw gemeentehuis daarom niet zo gek is. “Ik heb nog nooit zo’n warrig voorstel gezien. Het lijkt op een ‘Haarlemmerdijkje’, net of er sprake is van een dubbele bodem.”


Motie

Nog meer verschil van inzicht bestond er over de CDA-motie. VVD-er André Van der Leest en CU-woordvoerder Harry Wolting vonden dat het college hierdoor wel erg in zijn bewegingsvrijheid wordt beknot. “De doelen van de motie zijn sympathiek, maar het gaat ons een beetje te ver om nu al de bestemming vast te leggen”, zei Van der Leest. “Laten we wachten op goede voorstellen van het college”, stelde Wolting voor. Ook Jaap Breur (D66) was niet enthousiast en stelde vast dat de locatie binnen 300 meter van de A2 ligt. “Dat kan schadelijk zijn voor toekomstige bewoners, moeten we kwetsbare mensen als ouderen en minima daaraan blootstellen? Bovendien is de geluidsoverlast een probleem. Er zijn straks dure maatregelen nodig om binnen de normen van geluid en milieu te blijven. Dat zorgt ervoor dat de woningen duur worden.” Van Doorn juichte de bouw van voorzieningen voor starters, senioren en de zorg op zich toe, maar begreep ook de bezwaren van D66. “Fijnstof en geluidsoverlast zijn een probleem. Bovendien ligt de locatie vlakbij een druk kruispunt. Mensen die op sociale huur zijn aangewezen, wens ik zo’n plek niet toe.” Van Nieuwenhuijzen wees erop dat er veel meer woningen binnen 300 meter van de snelweg staan. PvdA-er Joop van Montfoort was enthousiast over de motie. “Dit is een perfecte locatie voor de zaken die in de motie genoemd worden. Zorgappartementen zouden daar prima passen. Dit is een ideale kans om extra woningen te realiseren. Laten we denken aan de doelgroep die de woningen het hardst nodig hebben. En natuurlijk maken ook wij ons zorgen over fijnstof. Dat moeten we straks goed onderzoeken.” 


Wethouder Maks van Middelkoop ontraadde de motie. “Die legt ons beperkingen op. We willen alle opties open houden.” Toch stemden CDA, SGP, PvdA en GroenLinks voor, zodat de motie met 16-15 werd aangenomen.

     

André Bijl