• Anne Marie Hoekstra met haar prijs
• Anne Marie Hoekstra met haar prijs Foto: Geurt Mouthaan

Anne Marie Hoekstra wint Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek

‘Ervaar deze prijs als enorme stimulans'

goudriaan • Redacteur Anne Marie Hoekstra van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl heeft vorige week woensdag tijdens de NNP-dag de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek gewonnen met haar productie ‘Klimaatadaptatie in de polder'.

“Ik was verrast toen bekendgemaakt werd dat ik de prijs gewonnen had”, vertelt Anne Marie. “Toen ik de andere inzendingen zag, vond ik die ook heel goed. Ik ben me goed bewust van de kwaliteit van anderen en had het daarom eigenlijk niet zien aankomen.”


Anne Marie is uiteraard blij met de prijs. Niet alleen omdat het een blijk van waardering is voor haar journalistieke inspanningen, maar ook vanwege het thema. 


Belangrijk en actueel

“We mogen zelf producties aandragen die meedingen naar de prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek. Toen dacht ik gelijk aan deze serie. Niet alleen omdat die serie mooi is geworden, maar ook omdat ik het thema van het klimaat heel belangrijk en actueel vind.”


“Ik voel me erbij betrokken en heb de serie met een bepaalde bevlogenheid gemaakt. Het was voor mij méér dan werk."


"Die bevlogenheid is tijdens het schrijven van de serie alleen nog maar toegenomen, omdat je je erin verdiept en het belang om er wat mee te doen, steeds meer gaat begrijpen.”


Samenwerking

De serie is tot stand gekomen in samenwerking met BlauwZaam, een stichting die samen met ondernemers, overheid, onderwijs en andere organisaties initiatieven neemt en uitvoert voor het verduurzamen van de regio. 

“De naam van Peter Paul Klapwijk wil ik daarbij niet onvermeld laten”, vertelt Anne Marie. “Samen met hem zijn de onderwerpen gekozen, de personen erbij gezocht die we konden interviewen en hij heeft de prachtige foto’s bij de serie gemaakt.” 

In ‘klimaatadaptatie in de polder’ komen koplopers aan het woord, mensen die stappen zetten op weg naar een andere manier van leven en/of ondernemen. 


Voorbeelden van koplopers

Daarbij gaat het van het plaatsen van een regenton tot het verhogen van het waterpeil en van minder vlees eten tot zonnepanelen op je stal. Allerlei mensen zijn op weg naar een klimaatbestendige manier van werken en leven, van beleidsmakers tot tiny-housebewoners, van natuurbeschermers tot en met agrariërs. Alle verhalen werkten toe naar een symposium over klimaatadaptatie.

“Ik vind overigens niet dat de verhalen met bijzondere creativiteit geschreven zijn”, vindt de kersverse winnaar van de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek. 


Zo dichtbij mogelijk

“Ik probeerde met de serie artikelen het onderwerp gewoon zo dicht mogelijk bij de lezer te brengen. Voor veel mensen is het klimaat en wat we daaraan moeten doen, heel abstract. Maar deze serie laat zien dat we wel degelijk veel zelf kunnen doen.”

“Het gaat dan bijvoorbeeld over zaken als welke producten je koopt in de supermarkt of in de kledingwinkel, op welke politieke partij je stemt en of je wat korter wil douchen en wat vaker de fiets wil pakken.”


“Ik ervaar deze prijs als een enorme stimulans. Zo van; wat gaan we dit jaar voor bijzondere verhalen schrijven die in aanmerking zouden kunnen komen voor een prijs?"

"Ik realiseer me overigens goed dat ik deze mooie serie kon schrijven doordat collega’s me daarvoor de ruimte hebben gegeven. Zij namen het overige werk over toen ik tijd en aandacht moest geven aan de verhalen. Dat was mooi teamwork, waar ik dankbaar voor ben.”


De winnende serie over klimaatadaptie is terug te vinden op de website van het Kontakt: www.hetkontakt.nl via de zoekterm ‘klimaatadaptatie'. Anne Marie tot besluit: "Mooi dat dit belangrijke thema op deze manier weer aandacht krijgt!”