Jonkheer Beelaerts van Blokland overleden

vianen • Jonkheer Pieter Beelaerts van Blokland is vorige week woensdag op 88-jarige leeftijd overleden. De welbespraakte politicus uit een een deftig Hollands regentengeslacht was van 1967 tot 1971 burgemeester van Vianen, maar werd landelijk vooral bekend als minister van Volkshuisvesting in het eerste kabinet-Van Agt (1977-1981) en als Commissaris van de Koningin in Utrecht (1985-1998). 

Hij begon zijn burgemeestersloopbaan in Wolphaartsdijk en was na zijn Viaanse periode ook nog zes jaar eerste burger van groeistad Amstelveen (1971-1977) en Apeldoorn (1981-1985). In Vianen gaf hij mede de aanzet tot de bouw van woonwijk De Hagen, de eerste grote uitbreidingswijk van de toen nog Zuid-Hollandse gemeente. Ook vestigden zich in die tijd de eerste grote bedrijven op het nieuwe bedrijventerrein De Hagen. Beelaerts van Blokland was eind 2018 aanwezig tijdens de laatste feestelijke raadsvergadering van de gemeente Vianen. Daar werd hij kort toegesproken door raadsnestor Dick den Hertog, die herinnerde aan de goede band die de oud-burgemeester destijds had met SGP'er Jaap van Duivendijk. 


Verstedelijkingsnota

Beelaerts van Blokland was een deskundige op het gebied van ruimtelijke ordening. Onder zijn ministerschap werd de Verstedelijkingsnota behandeld.


Beelaerts van Blokland was iemand met veel humor. Tijdens zijn vele speeches kreeg hij altijd de lachers op zijn hand. De belezen bestuurder was buitengewoon geïnteresseerd in natuurbeheer en geschiedenis. In 2002 was hij voorzitter van het Nationaal Oranjecomité voor het huwelijk van prins Willem Alexander en Maxima Zorreguieta in 2002.