• Repetitie bij de Kogelvanger achter Fort Werk aan het Spoel.
• Repetitie bij de Kogelvanger achter Fort Werk aan het Spoel. Foto: Levien Vermeer

Theatrale muziekwandeling

Natuur en cultuur: gouden combinatie

regio • Circado Diefdijk is een groepswandeling van maximaal 25 deelnemers met gids, waarbij op verschillende plaatsen langs de route live optredens te zien zijn, met op de koptelefoon muziek en tekst, via de izi.travel app. Circado is een co-productie van het Arnhems organisatie advies bureau P22, LINK locatietheater, en componist Eef van Breen. 

Meer dan honderd bewoners van Vijfheerenlanden en omgeving spelen mee. Routemaker Jeanet Hacquebord (P22) en regisseur Kirsten Robben (LINK) hebben een team van spelers samengesteld uit de omgeving van de startlocatie, in dit geval de Diefdijk: de ‘belangrijkste binnendijk van Nederland’. De voorstelling Circado combineert drie thema’s: de strijd tegen het water en andere verre vijanden, de gevolgen van gebiedsdoorsnijdingen en grenscorrecties, en de veerkracht en vindingrijkheid van de lokale bevolking. De kern van het verhaal is een universeel fenomeen: het thuisgevoel. 

Robben legt uit: "Je woonomgeving en wat daarmee gebeurt, beïnvloed je gevoel van welbehagen, veiligheid en zekerheid. In de strijd tegen het water moesten mensen niet alleen in het verleden vluchten of verplicht evacueren. Ook vandaag komt dat voor. Limburg ligt wat dat betreft nog vers in het geheugen." Hetzelfde speelt als het gaat om begrenzing van de omgeving, vervolgt ze. "Kijk naar de aanleg van een dijk, een nieuwe snelweg of spoorlijn zoals de Betuweroute. Wat doet dat met mensen die er wonen en te maken krijgen met de consequenties van de doorsnijding?" 


Vluchten of evacueren

Een bont gezelschap van lokale toneelspelers, orkesten, ensembles en solisten maken, repeteren en spelen de live uitvoeringen op locatie. De repetities voor Circado zijn in augustus begonnen, en vorige week maakte Het Kontakt de tweede repetitie mee. Wandelend over het Goilberdingerpad, een klompenpad achter Fort Werk aan het Spoel in Culemborg, ga je vrijer ademen, omsloten door groen met uitzicht op pas gemaaid land. Even verderop staat een vreemd historisch bouwwerk op de akker, de zogenaamde Kogelvanger. Van ver zijn de rood-witte meetlinten te zien, maar ook mensen met laarzen aan en helmen op, verrekijkers om hun nek. Iemand klimt op een ladder, een ander staat achter een theodoliet, een landmeetkundig apparaat. Robben heeft de zestigers Ton Maasland, Ruud Hagg, Michiel de Ruijter en Marjo Schut uit Vianen bewust samen gebracht voor de scène ‘Niet te peilen’. Het zijn geen onbekenden van de regisseur. "Bij alle lokale toneelinitiatieven kom je hen tegen. En ik wist: die moet ik bij elkaar zetten en iets komisch laten doen." Maasland merkt op: "Het is slapstick, maar met een serieuze ondertoon. Moeten we evacueren of kan het nog net? Dat is de vraag die we invoelbaar willen maken." 


Uit je comfortzone

Wat trekt hen zo aan in het toneelspel? "Het proces, de weg er naar toe is het leukst", vindt De Ruijter. Maar ook: "Nieuwe mensen ontmoeten, het plezier dat je met elkaar hebt." Hagg vult aan: "Het is een uitdaging uit je comfortzone te komen, maar de lekkere koekjes in de pauze maken veel goed." Bij de tweede repetitie 'zet je de scène neer', zegt Schut. En tijdens de generale repetitie leren de acteurs hoe wanneer de wandelaars naar de locatie toe komen, ze daar op in moeten spelen, legt Robben uit. Rode draad vormt het Rivierlied. "Eerst hoor je flarden op de piano, verderop zingt het Circado-koor in de Armenboomgaard, totdat het hoogtepunt wordt bereikt in het Amfitheater bij het Fort Werk aan het Spoel, met de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes en soliste Linda Vink." Zelfs de bomen zingen, zo maakt de titel van de één na laatste scène duidelijk. Het is een gouden combinatie: cultuur in de natuur. 


Meer informatie en reserveren: https://diefdijk.circado.live.


Levien Vermeer