Kledingketting actief in Leerdam

leerdam • Het landelijke initiatief van de kledingketting heeft ook in Leerdam en omstreken voet aan de grond gekregen. Deze zoekt nieuwe leden, om de kledingketting zo nog bekender, groter en diverser te kunnen maken. Mensen kunnen mailen naar: kledingruilleerdam@outlook.com.

Waar de kettingkledingruil in Amsterdam-Noord tijdens de eerste lockdown begon als lokaal coronaproof alternatief voor live kleding ruilen, is het initiatief inmiddels uitgegroeid tot een landelijk succes. Er zijn nu meer dan 315 kledingruilkettingen en ruim 10.000 deelnemers verspreid over het hele land. Van Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven naar Groningen en Maastricht, en ook kleinere gemeenten daar tussenin, zoals dus Leerdam. Het idee van de zogenaamde kledingketting is simpel: met kleding gevulde (grote) tassen leggen een route af langs alle deelnemers in een bepaalde stad of stadsdeel. Wie de tas thuis krijgt, mag eruit halen wat hij of zij mooi vindt en iets terugstoppen dat nog in goede staat is, maar klaar is voor een nieuwe eigenaar. Wie wil kan een foto delen met de nieuwe aanwinst in de bijbehorende WhatsApp-groep. Daarna wordt de tas naar de volgende buurtgenoot op de lijst gebracht. Deelnemers kennen elkaar lang niet allemaal, dus het initiatief draagt ook bij aan het groepsgevoel in de buurt. 

Nichon Glerum is één van de initiatiefnemers van de kettingkledingruil, die begon in Amsterdam-Noord, maar inmiddels al in ruim 300 steden is overgenomen. "Mijn buurvrouw Eline de Groot had aan het begin van de eerste lockdown een tas vol kleding klaar staan voor de volgende buurt kledingruil, maar samenkomen zat er vanwege corona niet in", vertelt Nichon. Toen ontstond het idee om haar tas langs verschillende adressen te laten reizen. Inmiddels is onze ketting 106 vrouwen lang en reizen er 21 tassen op de route."