• Repetitie in de tuin.
• Repetitie in de tuin. Foto: Levien Vermeer

Start kaartverkoop Erich und Du in Leerdam

Algemeen

LEERDAM • De theatervoorstelling Erich und Du ter gelegenheid van de dodenherdenking kon vorig jaar niet doorgaan vanwege de corona-uitbraak, en daarna moest deze nog een aantal keer uitgesteld worden.

Theatermakers Mirjam Gosselink (61) en Tjoerd Zweije (45) kunnen hun geluk niet op, want nu is de kaartverkoop dan toch echt gestart. De vijfde en tevens laatste voorstelling in de reeks ‘Erich und Du’ wordt binnenkort gespeeld. 

In het stuk over WO II is een belangrijke rol weggelegd voor Kees en zijn vrouw Richtje Boodt. De Leerdamse dominee van de gereformeerde Hoogstraatkerk zat in het verzet en inspireerde veel anderen zijn voorbeeld te volgen. Maar in deze laatste editie worden ook verhalen verteld die nog meer toevoegen over personen die op een andere manier belangrijk zijn geweest voor Leerdam in de Tweede Wereldoorlog. 

Eén ervan gaat over een Joodse jongen die onderdook bij een Leerdamse familie. “Zijn ouders hielden hem en zijn zus uit handen van de Duitsers, terwijl ze zelf op transport werden gesteld naar Duitsland en daar werden vermoord”, vertelt Zweije. “De vader schreef een brief, die deze jongen ontving op zijn achttiende verjaardag via een vriend van zijn ouders. De brief is in ons bezit, en dat verhaal mogen we vertellen.” De vraag die door corona nu nog actueler is geworden is het uitgangspunt van de voorstelling, namelijk: ‘hoe werd in WO II omgegaan met ontnomen vrijheid’. 

Speeldata zijn 14, 15 en 16 oktober, op locatie in de Hoogstraatkerk, Hoogstraat 80 te Leerdam. Er geldt een coronatoegangsbeleid. Reserveren kan via: www.verzamelinge.nl.