Bezwaar tegen plaatsen windturbines in Zijderveld en Autena

'Dit kan je mensen niet aandoen'

vijfheerenlanden • In de vorige week gehouden commissievergadering Ruimte, Verkeer en Economie werd al snel duidelijk dat omwonenden bezwaar hebben tegen het collegevoorstel om de locaties Zijderveld en Autena te onderzoeken voor de plaatsing van drie windturbines van 240 meter hoog, en de aanleg van een zonnepanelenveld onder de windturbines. Zij vrezen meer geluidsbelasting en fijnstof overlast. 

Eén van de insprekers merkte op: "Het verkeersgeluid van de A2 wordt door de windturbines versterkt.” Omwonende mevrouw Baars gaf aan dat er nu windturbines van 165 meter hoog aan de Biezenweg staan die voor veel overlast zorgen, en dat er in dit plan over een hoogte van 240 meter wordt gesproken. "Dit kan je mensen niet aandoen.” 

Ridvan Elmaci CDA, stelt dat het plan alleen kan doorgaan als het gedragen wordt door inwoners. Ook is hij geen voorstander van een zonnepaneelveld op landbouwgrond. Teus Meijdam, VHL Lokaal, constateert ook dat er geen draagvlak is en het plan schadelijk is voor mens en natuur. Bovendien had de communicatie naar de burgers beter gemoeten. "Wij hebben vanaf het begin aangegeven dat burgers bij dit plan betrokken moesten worden. Ook had de wethouder beter moeten luisteren naar de inbreng van de werkgroep Regionale Energie Strategie RES, dan had er een beter plan gelegen. Verder zou gekeken moeten worden naar het plaatsen van kleinere windmolens. Zoals het plan er nu ligt zullen wij niet akkoord gaan.”

André Boer, ChristenUnie, vindt daarentegen dat het plan prima aansluit bij de visie van de CU en vindt het voorstel een logische, essentiële stap en kan zich vinden in het voorstel. André van der Leest, VVD, heeft net als de insprekers grote zorgen en wil wel meewerken aan de energie transitie, maar wel één die werkt. Hij voelt veel haast en merkte op dat alle innovaties die zijn aangereikt tot het behalen van de Nederlandse doelstelling niet ontvankelijk zijn gebleken. "Geen denken aan dat wij het eens zijn met dit voorstel. Deze aanpak is schadelijk voor mens, natuur en klimaat.” Daar denkt D66'er Jaap Breur anders over. Hij vindt het een belangrijke energie transitie en volgens hem moeten er stappen worden gezet. Hij vindt wel dat er goed geluisterd is naar de inbreng van de werkgroep RES. En stemt dus in met het voorstel. 

Kemal Koyuncu, PvdA, is het in grote lijnen ook met het voorstel eens. Dat Lexmond niet in het onderzoek wordt meegenomen, brengt rust en duidelijkheid, is zijn mening. Koyuncu is wel blij met het Milieu Effect Rapportage onderzoek dat wordt uitgevoerd, want dan wordt duidelijk of het voorstel haalbaar is of niet. Erik van Doorn, GroenLinks, gaf ook aan dat er duidelijk veel tegenstand is tegen deze plannen. “Maar uitstel gaat ons niet redden. We hadden 20 jaar geleden al stappen moeten zetten. Het idee van de VVD over het gebruik van kernenergie is niet slecht, maar als we nu zouden gaan bouwen dan nog hebben we in 2050 een kerncentrale niet operationeel. We hebben behoefte aan maatregelen die nù werken. Uiteindelijk hebben we methodes nodig, anders dan windenergie.” 

Wethouder Christa Hendriksen antwoordde op alle vragen dat er eerst een uitgebreid MER onderzoek wordt uitgevoerd en er draagvlak voor dit voorstel wordt gezocht. "Alleen als het onderzoek en draagvlak uitwijzen dat alles past dan wordt het 'ja'. Blijkt dat het voorstel geen goed idee is dan wordt het echt 'nee'.” 


De gemeenteraad zal 30 september beslissen of zij akkoord gaat met het voorstel.