Dorpshuizen VHL krijgen steun

vijfheerenlanden • De leden van de commissie Welzijn, Onderwijs en Sport stemden er vorige week unaniem mee in om dorpshuizen binnen de gemeente, die te maken hadden met verliezen vanwege corona, financieel tegemoet te komen. De commissieleden werd gevraagd in te stemmen meteen subsidie van 28.692 euro toe te kennen aan de stichtingsbesturen van dorpshuizen en wijkgebouwen die het label minder urgent hebben in het kader van de coronasteun.

Alle commissieleden gaven aan dat dorpshuizen belangrijk zijn voor de leefbaarheid van de dorpen en kernen. Dus vinden de commissieleden het belangrijk de dorpshuizen financieel te steunen. Het totale bedrag van de subsidie aan de zeven dorpshuizen komt op 60.591 euro. Hiervan is 31.899 euro aangemerkt als urgent en 28.692 euro als minder urgent. Door in te stemmen met een subsidie van 28.692 euro krijgen ook de minder urgente aanvragen nu dus een financiële bijdrage. 

“Deze dorpshuisbestuurders hadden wel de lasten van en het werk aan de dorpshuizen, maar geen inkomsten”, merkte John van der Velden namens VHL Lokaal op. Urgent zijn het dorpshuis De Biezen uit Hagestein, dat 10.898 euro subsidie krijgt, de Krooshof uit Zijderveld, goed voor 12.000 euro subsidie en Eigen Gebouw uit Lexmond dat op 1.500 euro kan rekenen. Stichting Dedecam uit Leerdam kan een tegemoetkoming van 7.500 euro tegemoet zien. Minder urgent zijn de Stoof uit Kedichem met een subsidie van 6.192 euro. Het Brandpunt uit Nieuwland kan rekenen op 21.250 euro en het Zangershof uit Oosterwijk krijgt 1.250 euro. In de eerstkomende raadsvergadering staat dit voorstel als hamerstuk op de agenda.


Kogelgaten in woning Vianen

vianen • De politie heeft in de nacht van donderdag of vrijdag kogelgaten aangetroffen in een woning aan de Joke Smitlaan in Vianen. Naar aanleiding van een melding over harde knallen, ging de politie ter plaatse. Op dat moment werden de kogelgaten in de woning aangetroffen. De bewoners zijn geschrokken, maar ongedeerd. De toedracht is vooralsnog onduidelijk, de politie doet onderzoek.