Raad VHL zoekt naar oplossing financiële problemen Glasmuseum

'Glas zit in het DNA van deze streek'

leerdam • In de brief worden voorstellen gedaan over de toekomst van het museum. Momenteel kampt het museum met een jaarlijkse structureel tekort van 400.000 euro. Dit komt mede door een lening van 1 miljoen euro die tien jaar geleden door de gemeente Leerdam aan het museum is verstrekt. 

Uit de onderzoeken blijkt dat er geen uitzicht is op terugbetaling van de lening. Hierop hebben de VVD Vijfheerenlanden en D66 Vijfheerenlanden een oplegger naar de gemeenteraad gestuurd waarin enkele voorstellen worden gedaan om de financiële problemen op te lossen. Eén van de voorstellen is om de lening van één miljoen om te zetten in een gift, omdat deze al die tijd al zorgt voor een negatief vermogen. Dit terwijl het Glasmuseum al jaren positief draait. Het museum doet het eigenlijk wel goed en zonder schuld zou er jaarlijks zes ton positief vermogen zijn. Het voorstel om de lening om te zetten in een gift of achtergestelde lening, leverde bij de andere commissieleden de nodig bedenkingen op. 

Martine Visser CDA: “Er is in het verleden al veel geld, kennis en energie in het museum gestopt. Ik vraag mij af wanneer de gemeentelijke hulp stopt en de verantwoordelijkheid door het museum begint. Het museum winstgevend maken gaat niet lukken net als bij zoveel musea. Stapsgewijs de lening omzetten in een gift zou mogelijk zijn. Net zoals het mogelijk is het museum te verhuizen naar het centrum.” 

Zij stelde voor inwoners en bedrijven meer bij het museum te betrekken om het museum voor Leerdam te behouden door bijvoorbeeld een crowdfunding actie te houden zoals bij de Glazen toren is gedaan. Martijn van Genderen SGP, staat niet te juichen bij een nieuwe kapitaal injectie in het Glasmuseum. Hij vindt het geen goed plan opnieuw gemeenschapsgeld in het museum te steken. “Kijk eerst naar de mogelijkheden die het Rijk biedt en naar andere geldschieters.”

John van den Velden VHL Lokaal, wijst er op dat in het verleden veel plannen zijn gepresenteerd om het museum, dat al eerder failliet was, gezond te maken. De lening omzetten in een gift zou niets veranderen. Wel is het belangrijk dat het museum in Leerdam blijft. Maar het staat nu echt te ver weg, een verhuizing naar het centrum, dicht bij de Glasblazerij en galerieën is nodig om meer bezoekers te trekken.”

Jan van Beuzekom CU: "Er werken hier 125 vrijwilligers om te zorgen dat fundamenteel en financieel alles op orde komt. Maar toeristen vinden het museum te ver uit het centrum liggen. Dus een verhuizing naar het centrum zou spoedig moeten plaatsvinden en dan kunnen de huidige gebouwen snel te koop worden gezet. We moeten niet blijven pappen en nathouden want het Glasmuseum zou nooit in staat zijn de lening af te lossen.” Ben Boon, PvdA: “Het Glasmuseum verhuizen naar het centrum is belangrijk, niet alleen voor het centrum maar voor alle ondernemers van Leerdam.”

Brigitte van Brakel van GroenLinks, gaf aan dat de huidige locatie niet de oorzaak is van een financiële negatieve spiraal. "Het Glasmuseum heeft potentie op de juiste locatie, zoek structurele oplossingen”, was haar boodschap. Klaas de Zwaan, D66, vindt het Glasmuseum zeer waardevol op cultureel, sociaal en economisch vlak. 'Glas zit in het DNA van deze streek', dus vraagt hij de gemeente om de verantwoordelijkheid te nemen de financiële problemen op te lossen. "Kiezen we voor verder worstelen en het hoofd boven water houden of gaan we het Glasmuseum nu goed op weg helpen.”


De toekomst van het Glasmuseum wordt verder besproken in de raadsvergadering van 30 september.