• Nog even ligt hij er: de Boogbrug bij Vianen.
• Nog even ligt hij er: de Boogbrug bij Vianen. Foto: Bodine van de Looij

Boogbrug wordt op 7 november verwijderd

Iconisch beeld van Vianen verdwijnt

vianen • Waar voorheen de boten onder de brug doorgingen, vaart de Boogbrug nu zelf af. Na maar liefst 85 jaar trouwe dienst, wordt het iconische beeld afgebroken. De reden dat de brug weggaat heeft verschillende oorzaken, onder andere de onderhoudskosten en veiligheid.

“De Boogbrug wordt verwijderd vanwege een aantal redenen. Ten eerste vanwege de veiligheid: omdat jongeren de brug met regelmaat beklommen, en de veiligheid moet wel gewaarborgd worden. Daarnaast is de brug al een aantal jaar niet meer in gebruik. Er zijn wel procedures geweest om de brug als monument aan te wijzen, maar deze zijn afgewezen. Er staan al meerdere bruggen in het bestand die beschermd zijn”, aldus Sascha Oskam, omgevingsmanager Rijkswaterstaat.


Uitvoerende partij

Het verwijderen van de Boogbrug wordt uitgevoerd door de aannemerscombinatie KWS, VES en DDM. Zij hebben de aanbesteding gewonnen en zullen zorg dragen voor dit project. Hiervoor is gekozen omdat zij eerder vijf bruggen, over het Amsterdam Rijn Kanaal, hebben weggehaald.

Voordat het proces begint, hebben ze de brug los gesneden van de ‘aanbrug’ en werd deze gewogen door een Europees team. Het komt namelijk niet vaak voor dat een brug van deze omvang wordt verwijderd in Nederland. Hieruit kwam dat de boog van de brug maar liefst 5000 ton weegt. De brug beschikt in totaal over 5500 ton ijzer, en 90.000 ton beton. Na het wegen van de brug, is het uitvoerende team gestart met het verwijderen van de geleiderail en hebben ze het asfalt er uitgefreesd aan de noordzijde (de kant van Nieuwegein). De oostzijde is inmiddels ontdaan van de fietspaden, op dit moment wordt de westzijde onder handen genomen. Na het fietspad volgt de constructie, deze wordt verwijderd met een sloopgraafmachine. Tijdens het project wordt er zorgvuldig omgegaan met de producten, omdat maar liefst 99 procent van de materialen wordt hergebruikt.


Alles verloopt zoals gepland

Dankzij goede voorbereidingen verloopt alles tot nu toe zoals gepland. Na het verwijderen van het asfalt, blijven de betonnen onderdelen op de constructie over. Deze worden machinaal verwijderd door middel van sloopgraafmachines voorzien van hamers en crushers. De stalen liggers die tevoorschijn komen worden met hijskranen uit de constructie gehesen. In het wegdek van de Boogbrug worden gaten gemaakt. Door deze gaten komt een constructie die wordt verbonden met de constructie op het ponton dat onder de brug wordt gebracht. De constructie reikt tot bovenaan de brug, zodat de boog kan worden gedragen door middel van een hefboomconstructie. De boog wordt een stukje omhoog gebracht, waardoor het ponton onder de brug kan worden gebracht. Vervolgens laten ze de brug zakken en wordt deze met grote pinnen bevestigd aan het ponton. De uiterwaarde blijft zoals die nu is, hier wordt zorgvuldig mee omgegaan.


Een bijzonder beeld

De brug wordt gedraaid in de lengte van de Lek en zal met een snelheid van twee kilometer per uur worden vervoerd naar de Beatrixsluis. De brug wordt niet de sluis binnen gevaren, maar wordt maar wordt voor enkele weken aangelegd aan de aanlegsteigers. Op deze locatie wordt de brug opgedeeld in stukken. Aan weerszijden wordt er telkens een stuk afgehaald, waardoor de brug steeds een stuk zakt. Dit wordt uitgevoerd totdat de brug onder de Jan Blankenbrug past. Eenmaal de Jan Blankenbrug gepasseerd, vaart de brug naar een werkterrein in Schiedam waar de brug verder wordt verkleind en wordt afgevoerd naar een erkend recyclebedrijf.


Datum, tijd en verkeer

Op zondag 7 november gaat het gebeuren: de Boogbrug wordt dan afgevaren. Het exacte tijdstip is niet bekend. Dit is afhankelijk van de waterstand, deze moet hoog genoeg zijn. Naar verwachting zal dit vroeg in de morgen of aan het eind van de dag zijn. Bij slechte weersomstandigheden wordt het verzet naar 14 november.