donderdag 16 september

Moeilijke voeten
14:00, Leerdam, Woonzorgcentrum Emma. In het woonzorgcentrum Emma op het Plein aan Raadsliedenstraat 120 in Leerdam zal van 14:00 tot 16:00 uur een verkoopochtend worden gehouden speciaal bedoeld voor mensen met moeilijke voeten. De bijeenkomst wordt verzorgd door Jonker Speciaal Schoeisel. Deze firma levert al ruim 15 jaar schoenen en pantoffels, zowel voor dames als heren, in veel verschillende lengte- en wijdtematen. De ideale oplossing voor mensen met gevoelige of opgezwollen voeten of enkels, of andere aandoeningen aan de voet. Belangstellenden zijn van harte welkom. De toegang is gratis. Pinnen is mogelijk.

Meidengroep Vianen
15:30, Vianen. Buurtwerk.nl heeft het met meiden over een gezonde leefstijl, zowel over voeding & beweging, als over mentale gezondheid. Tijdens deze middag gaan we met de meiden aan de slag met gezonde ontwikkeling. Hoe blijf je in beweging & waarom is dat eigenlijk goed? We gaan ook kijken naar eetpatronen en hoe we dit gezonder kunnen maken door bijvoorbeeld samen te koken en lekker te eten. Voor meiden tussen de 10-12 jaar. Aanmelden? Neem contact op Femke (Meerkerk): 06-13643960 of met Lorraine (Vianen): 06-57790791.

Be Yourself
19:30, Meerkerk, De Pukkel. Ontmoeting en spel activiteiten voor en door jongeren onder begeleiding van het jongerenwerk. Ontmoeting en spel activiteiten voor en door jongeren onder begeleiding van Buurtwerk. Aanmelden is niet nodig & het is gratis. Ook eens komen kijken of wil meer info? Neem dan contact op met Wolter, via 06-57679050.

TAKEacoustic
20:30, Geldermalsen, Theater in de Pluk. Op donderdag 16 september is TAKEacoustic te gast tijdens Theater in de Pluk. In ‘Pareltjes van de Nederpop’ word je meegenomen in een reis door de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek. Van De Dijk naar Ramses Shaffy, over Acda en de Munnik langs Guus Meeuwis en door naar Frank Boeijen, op Stef Bos aan en verder. Nummers die we allemaal kennen, maar dan in een verrassend passend eigen akoestisch jasje. De voorstelling begint om 20.30 uur. Tickets zijn voor € 15,- verkrijgbaar via www.theaterindepluk.nl.

vrijdag 17 september

Vierde editie fotoquiz Vianen
10:00, Vianen. Hoe goed ken je Vianen? Houd je van wandelen en fietsen? Test je kennis in de fotoquiz ‘Waar?inVianen!’. De najaarseditie 2021 start op 17 september. De quiz bestaat uit vier rondes die elk twee weken duren. In elke ronde worden vijf foto’s gestuurd van plekken ergens in Vianen. Gevonden? Stuur dan een selfie als bewijs. De speurneus met de meeste goede inzendingen wordt de vierde KennisPlekKeizer(in) van Vianen. Aanmelden kan door te mailen naar: waarinvianen@outlook.com. Wie voor het eerst meedoet, betaalt 3 euro inschrijfgeld, daarvan wordt 1 euro overgemaakt naar Voedselbank Vijfheerenlanden. Bij aanmelding wordt aan deelnemers het 06-nummer gevraagd. Zij ontvangen dan via Whatsapp het fotoquizwetboek (spelregels) en een kaart met het zoekgebied in Vianen.

Jarige JOP trakteert!
16:00, Lexmond, JOP. De Jongeren Ontmoetings Plek in Lexmond is jarig & iedereen is welkom om het mee te komen vieren. Kom sporten, spelen en getrakteerd worden op een hapje en drankje. Mogelijk gemaakt door ‘Lexmond ontmoet en doet’ in samenwerking met Buurtwerk Vijfheerenlanden. Graag aanmelden via 06-57679050 (Wolter).

Een film met Freek de Jonge
20:30 uur, Leerdam, Stadspodium GO. De film ‘De Vogelwachter’ draait in Leerdam bij Stadspodium Go. De vogelwachter (Freek de Jonge) woont al bijna een halve eeuw moederziel alleen en zielsgelukkig op een afgelegen eiland. Op een dag krijgt hij bericht dat zijn post wordt opgeheven. Aan zijn gelukkige bestaan in en met de natuur komt abrupt een einde. De afgedankte vogelwachter weigert echter te gaan en trekt op geheel eigen wijze ten strijde. De kosten bedragen 8,50 euro. Meer informatie en kaarten reserveren: www.go-leerdam.nl

zaterdag 18 september

Boelmarktloods
9:00, Meerkerk, Energieweg 3. De Boelmarkt loods aan de Energieweg 3, loods M&N, in Meerkerk is weer geopend tot 11:30 uur.

Open dagen De Rijsakker
10:00-17:00 uur, Rumpt, Raadsteeg 12.Wijngaard De Rijsakker aan de Raadsteeg in Rumpt houdt op zaterdag 18 en zondag 19 september open dagen. Op beide dagen vertellen de wijnmakers tijdens de rondleidingen alles over het telen van druiven en het maken van wijn. De verschillende wijnen, waaronder gouden medaille winnende wijnen tijdens de Berliner Wein Trophy, kunnen ook geproefd worden. De toegang is gratis.

Rondsnuffelen
13:00, Herwijnen, Waaldijk 94. Rondsnuffelen in de brocante en bijzondere verzameling in het ‘Hans’ Huisje’ in Herwijnen en daarmee direct stichting Sterk voor Dieren ondersteunen. Ook op 19 september.

De Bazuin pakt draad weer op
13:30, Leerdam, De Bazuin. De jaarlijkse Open dag is omgedoopt in Bazuin Experience. Deze zal  worden gehouden tussen 13:30 en 15:30 uur. “We vinden het leuk om kinderen, hun ouders en (jong)volwassenen te laten ervaren hoe leuk muziek maken eigenlijk is. Daarom zullen we naast korte optredens, bezoekers vooral ook zelf kennis laten maken met de instrumenten binnen onze vereniging,” aldus Gera Pas-Clements, secretaris van de vereniging. “Onze docenten geven een paar leuke workshops, met zeker voor de kinderen een aantal leuke spelelementen.” Tijdens deze Bazuin Experience zal uiteraard rekening gehouden worden met de dan geldende coronaregels. Stuur gerust een berichtje naar info@debazuinleerdam.nl of kijk op de website: www.debazuinleerdam.nl.

Muziek van Joep Pelt
20:30 uur, Leerdam, Stadspodium GO Gitaar globetrotter Joep Pelt herontdekt de blues en folk revival van de jaren ’60 aan de hand van zijn held, de ultieme muzikale ontdekkingsreiziger Alan Lomax. Door middel van persoonlijke verhalen en akoestische liedjes neemt Joep in zijn muzikale onemanshow het publiek mee naar het land waar de folk revolutie begon. De kaarten zijn online te bestellen voor 15 euro via: www.go-leerdam.nl. Daar is ook meer informatie te vinden.

zondag 19 september

Yoga in de kruidentuin
10:00, Asperen, Kruidenbrouwerij. Yoga in de natuur, tot jezelf komen, wegdromen aan het pittoreske riviertje de Linge en je laten verwennen met verse en (h)eerlijke drankjes en gerechten. Aanmelden via info@yogalinge.com. De yoga gaat door bij mooi weer.

Ode aan Linge festival
13:00 uur, Geldermalsen, De Heemtuin. De Heemtuin in Geldermalsen kunst uit, voor en door jong en oud. Vanaf het gezellige terras aan de Linge klinkt pianomuziek door twee jonge talenten van pianodocente Hanny de Winter, Joren Teurlings en Leo van den Bandt. Verderop in de Heemtuin tonen kunstenaars uit West Betuwe hun werk. Niet alleen de piano omarmt je, ook de accordeon en gitaar van Roelof Krijgsman en de swingende Timboektoe Bigband van George Pancras vragen alle aandacht vanaf 15:00 uur. Daarnaast is er Inge Sanders met poëzie en speelt Dinie van Oort van T-jater op dit festival van Ode aan Linge. Het IVN geeft onder begeleiding van een natuurgids een leerzame expeditie door de Heemtuin en deelnemers van de Betuwse coöperatie De Fruitmotor laten bezoekers de Krenkelaar proeven en vertellen over biodiversiteit in het landschap.

Jongerenmiddag
13:00, Vianen, De Prenter. Jongerenmiddag onder leiding van jongerenwerker Rachid. Diverse groepen in de leeftijd van 9 t/m 20 jaar hebben onderling zaalvoetbal gedurende de zondagmiddag, tot 18:00 uur. Ook zijn er wisselende activiteiten die door de jongeren worden georganiseerd. Ook komen of meer weten? Neem dan contact op met Rachid (06-57553115).

Najaarsconcerten
16:00, Vianen, Grote Kerk. In de Grote Kerk van Vianen start een reeks najaarsconcerten. Het eerste concert zal worden uitgevoerd door violiste Emma Roijackers en pianiste Riëtte Olthof. De jonge getalenteerde musiciennes spelen deze middag werken van John Cage, César Franck, Maurice Ravel en Franz Schubert. Toewijzing zitplaatsen in volgorde van registratie. De kerk is vanwege het toeristenseizoen al vanaf 14:00 uur open. De toegang tot de tentoonstelling is gratis, de entree voor het concert is 10 euro. Reserveren: EventBrite.nl.

maandag 20 september

Zin in een babbel en een bakkie?
10:00 uur, Vianen, Wijcentrum Monnikenhof. In Wijkcentrum Monnikenhof is iedereen welkom tijdens de inloop ‘t Hofse bakje. Ontmoet elkaar, praat even bij en geniet van een lekker kopje koffie of thee.De eerste keer vindt eenmalig plaats op maandag 20 september, daarna elke eerste en derde maandag van de maand. De inloop wordt verzorgd door enthousiaste vrijwilligers en is volledig gratis.

dinsdag 21 september

Girl Power
15:30, Leerdam. Who run the world? GIRLS! Weerbaarheid, empowerment, grenzen aangeven en omgaan met de druk in de maatschappij- daar het over. De meidengroep Leerdam gaat deze middag aan de slag met thema’s als: weerbaarheid, grenzen aangeven, empowerment en omgaan met druk in de maatschappij. Eigenlijk alles om ervoor te zorgen dat de meiden zich kunnen ontwikkelen tot sterke & flexibele vrouwen. Voor meiden tussen de 10 e 12 jaar, aanmelden bij Femke: 06-13643960.

Skills Leerdam
19:30, Leerdam, Noorderberg. Samen met een jongerenwerker in een kleine en veilige groep aan persoonlijke en sociale ontwikkeling werken. Om de week op dinsdagavond is er in de Noorderberg ‘SKILLS LEERDAM’. Hier kom je samen in een veilige en kleine groep, het is heel laagdrempelig. Meer informatie of een keertje komen kijken? Neem contact op met Wolter: 06-57679050.

woensdag 22 september

Introductie duik OSV Albatros
19:30, Vianen, Sportcentrum Helsdingen. Weten hoe het is om onderwater te ademen? Dan is onderwaterduiken misschien wel erg leuk om te leren. Bij OSV Albatros kan nu meegedaan worden aan een gratis introductie duik. Deze duik zal worden gehouden op woensdag 22 september vanaf 19:30 uur bij sportcentrum Helsdingen in Vianen. Opgeven is verplicht en dat kan via duikalbatros@gmail.com.

Lezing over wilde planten
20:00 uur, Gorinchem, Het Natuurcentrum. Eind augustus is het Natuurcentrum Gorinchem gestart met het organiseren van maandelijkse lezingen door gastsprekers over diverse onderwerpen rondom natuur, klimaat en duurzaamheid. Deze woensdagavond verzorgt natuurfotograaf en gepensioneerd boswachter Jacques van der Neut de tweede lezing. Hij neemt de toehoorders mee op een toer door Nederland, waarbij hij specifieke wilde planten laat zien. Limburg (orchideeën en golvend heuvelland met de Geul en ijsvogels) en de Wadden komen daarin aan de orde met zoutminnende soorten zoals zeekool. De kosten voor deze lezing bedragen zes euro per persoon. Aanmelden kan via info@ncgorcum.nl of 0183-630911

vrijdag 24 september

Kindervrijmarkt
15:30 uur, Leerdam, parkeerplaatsen voor Wijkvereniging West-End en Emma/Present P. M. van Gentstraat 20. Op vrijdag 24 september wordt er weer een Kindervrijmarkt gehouden. Deze vrijmarkt wordt georganiseerd door Wijkvereniging West-End.De markt is bestemd voor kinderen in de leeftijdscategorie: 4 tot en met 12 jaar. Uiteraard is begeleiding van ouders wel toegestaan. Vanaf 15:00 uur mogen de spulletjes uitgestald worden, om 15:30 uur begint de vrijmarkt.