• Gerrit en Rik zijn verslingerd aan Kubb.
• Gerrit en Rik zijn verslingerd aan Kubb. Foto: aangeleverd

Hup hup, maak kennis met Kubb

schoonrewoerd • Schoonrewoerder Gerrit Middelkoop (69) en zijn zoon Rik (31) houden zaterdagmiddag 18 september op een veldje naast de oude Regenboogschool in Schoonrewoerd een Kubb-middag.

Zo willen ze Schoonrewoerders gratis kennis laten maken met het Kubb-spel waarbij spelers met stokken op een baan van acht meter lang de blokken hout van hun tegenstanders moeten omgooien.

"Kubb is een leuk spel en is bekend van de camping en mensen spelen het ook weleens in een park", vertelt Gerrit enthousiast. Wanneer hij zelf voor het eerst Kubb speelde weet hij niet meer, maar het is alweer jaren geleden. Hij en zoon Rik raakte zo verslingerd aan het spel dat ze vijf jaar geleden zelfs hebben meegedaan aan het Nederlands Kampioenschap Kubb in Drenthe.

"De spelregels zijn eigenlijk heel eenvoudig", legt Gerrit uit. "Het spel is geschikt voor jong en oud: je moet met een stok de blokken van de tegenstander omgooien en dat lukt alleen door heel goed te mikken."

Het Zweedse spel, dat al door de Vikingen gespeeld werd, is voor alle leeftijden, maar onder de tien jaar is het wel lastig, weet Gerrit. "De baan is acht meter lang en je moet wel zo ver kunnen gooien."


De Kubb-middag begint zaterdag 18 september om 13:00 uur op een grasveld naast de voormalige Regenboogschool. Meedoen is gratis.


Open dagen De Rijsakker

rumpt • Wijngaard De Rijsakker, gelegen aan de Raadsteeg 12 in Rumpt, houdt op zaterdag 18 en zondag 19 september open dagen. De wijnmakers vertellen beide dagen tussen 10:00 en 17:00 uur tijdens de rondleidingen alles over het telen van druiven en het maken van wijn. De verschillende wijnen, waaronder gouden medaille winnende wijnen tijdens de Berliner Wein Trophy, kunnen ook geproefd worden. De toegang is gratis. Ieder jaar vinden eind september de ‘Open Dagen Nederlandse Wijngaarden' plaats.