Huib Leeuwenberg erelid 'Land van Brederode'

vianen • Tijdens de afgelopen Algemene Ledenvergadering van de historische vereniging 'Het Land van Brederode' is Huib Leeuwenberg als eerste in de geschiedenis van de vereniging benoemd tot erelid.

Leeuwenberg, al sinds 1974 bestuurslid, doet een stapje terug. Voor de voorzitter Ralf Krämer reden genoeg om Leeuwenberg het erelidmaatschap aan te bieden.

De burgemeester van Vianen, Wim Groeneweg, zei het al in 2014, tijdens het uitreiken van de gemeentelijke onderscheiding 'De Viaanse Noot', dat Leeuwenberg niet bepaald de minste van de leden van 'Het Land van Brederode' was. 

In 2014 heeft de historische vereniging een onderscheiding in het leven geroepen voor leden die zich jarenlang hebben ingezet. Deze eerste zogenaamde 'Brederodepeer' ging naar Leeuwenberg. De toenmalige voorzitter Josien Verduin zei hierover: "Je bent voor ons een stabiele factor met veel kennis en passie."


Op de barricade

Leeuwenberg deed vele onderzoeken naar de geschiedenis in het algemeen en naar die van Vianen in het bijzonder, leverde teksten voor boeken als 'De Reformatie' en 'De tachtig jarige oorlog', als conservator/ archivaris was hij verantwoordelijk voor het beheer van middeleeuwse stukken die de historische vereniging rijk is, tijdens cursussen paleografie bracht hij op geanimeerde wijze deelnemers de beginselen van het lezen van Oud- en Middelnederlandse teksten bij en bij de cursus Vianologie (waar hijzelf de initiator van was) verzorgde hij het onderdeel 'Religie in het land van Vianen'. Ook was Leeuwenberg initiatiefnemer van de succesvolle Brederodelezingen.

Zo nodig klom Leeuwenberg ook op de barricade. De onnodige brug over de stadsgracht bij de Lijnbaan was hem een doorn in het oog. Hij was beducht voor een kettingreactie van planologische ingrepen die een inbreuk zijn op de middeleeuwse structuur van Vianen. Het bouwen op de historische grond aan de Blauwpoort of de onduidelijkheid over het herstel van de Hofpoort maakte dan ook het strijdbare in hem los.

Krämer: “Kortom een historicus pur sang. Wij zijn dan ook erg blij dat Leeuwenberg als adviseur voor het bestuur blijft fungeren en dat hij ook lid blijft van de redactie. Gezien zijn enorme inzet voor de Historische vereniging bedanken wij Leeuwenberg door hem te benoemen als erelid van de vereniging.”


Henk Lammertink