'Gelukkig: het lesgeven niet verleerd'

Docenten zijn net leerlingen: ook zij zijn aan het begin van het nieuwe schooljaar benieuwd naar wat ze te wachten staat. Zijn de klassen die ze krijgen gezellig? Krijgen ze leuke mentorleerlingen? Vol spanning, en met een beetje weemoed naar de zes vrije weken die achter hen liggen, stappen ze op maandagmorgen na de vakantie de personeelsruimte binnen. En zodra die eerste stap binnen in de school weer is gezet, gaat het snel. Tenminste, dat is bij mij het geval. Het is net alsof ik mijn collega’s gisteren nog heb gezien en de gesprekken van voor de vakantie worden zonder problemen voortgezet. De dag vliegt voorbij, terwijl ik van vergadering naar lunch naar vergadering ga.

Dinsdag begint het schooljaar pas echt voor mij, want dan zie ik de leerlingen weer. Terwijl ik door de school loop, zie ik een heleboel bekende en ook een aantal onbekende gezichten. De nieuwe brugklassers zijn gearriveerd en maken vandaag kennis met hun klas en met hun laptop. De hele week krijgen ze de tijd om de school en hun klasgenoten beter te leren kennen en lessen worden afgewisseld met mentortijd, sportochtenden en een high tea.

Niet alleen de brugklassen hebben een startactiviteit, ook voor de bovenbouwleerlingen beginnen de lessen niet meteen. Zij starten het schooljaar in Asperen, waarbij ze verschillende teamactiviteiten ondernemen om elkaar en de nieuwe klas beter te leren kennen. Voor mij houdt dat in dat ik samen met een aantal collega’s mag genieten van de zon terwijl ik leerlingen enthousiasmeer om mee te doen met de sportdag. Ik krijg niet iedere leerlingen bij elke activiteit geactiveerd en daarom besluit ik een nieuwe activiteit in te zetten, genaamd zonnebaden.

Na weken van, in mijn ogen, middelmatig zomerweer, gebeurt inderdaad waar ik de hele zomer al bang voor was. Zodra de leerlingen weer in de schoolbanken kruipen, begint de zon hard te schijnen en wil iedereen liever buiten zijn dan op school. Toch zijn de lessen echt weer begonnen en is mijn grootste angst op de laatste zondag voor het begin van het schooljaar, net zoals ieder jaar, ongegrond: ik ben het lesgeven in die zes weken tijd niet verleerd.

Maaike Kerkhof
docente Nederlands
Het Heerenlanden college