Wanneer Respijtzorg?

regio • Respijtzorg is vervangende zorg die ingezet kan worden ten behoeve van de zorgvrager en de mantelzorger om het samen langer vol te houden. 

Er kan gebruik gemaakt worden van respijtzorg wanneer er intensieve of langdurige zorg wordt verleend. Respijtzorg wordt vaak pas ingezet wanneer een adempauze nodig is of wanneer overbelasting plaatsvindt. Maar het is beter om deze optie al eerder te onderzoeken. Voor vragen over respijtzorg kan elke werkdag tussen 9:00 en 16:30 uur, telefonisch contact worden opgenomen met het Steunpunt Mantelzorg Molenlanden op 085-0066089.


Respijtzorg kan incidenteel worden ingezet, om bijvoorbeeld mee te kunnen met een uitje of om een familiebezoek af te leggen. Respijtzorg kan ook vaker plaats vinden, bijvoorbeeld door een vrijwilliger die eens per twee weken een uurtje op de koffie komt bij de zorgvrager. Wanneer er (meer) professionele vervangende zorg nodig is kan er gekeken worden naar respijtzorg vanuit de WMO. De vervangende zorg wordt dan ingezet door de organisatie Zorgmies. Het doel is om de mantelzorger een stukje te ontzorgen en ontspanning te bieden.