Opschonen water in wijk Ter Leede

leerdam • Bewoners langs het water bij de Bastion, Banier en Valkenier in Leerdam hebben vorige week gezien dat er waterplanten werden verwijderd. 

Normaal wordt dit met een maaiboot gedaan. Dan worden de planten afgesneden en daarna met een bak verzameld en op de kant gegooid. Door het maaien ontstaan er veel kleine stukjes planten, die achter blijven en weer opnieuw weer groeien. Op deze manier groeien de planten weer snel aan. 

Nu is dit gebeurd met een harkboot. Eerst worden de drijvende planten met een bak, een soort zeef, verzameld en op de kant gegooid. Daarna gaat er een soort riek door de bovenste baggerlaag en neemt ook de wortels mee. Wanneer de planten los zijn, gaan ze drijven. Daarna zijn deze planten ook verzameld en uit het water gehaald. Op deze manier wordt niet alleen het gevolg, maar ook de oorzaak van het probleem aangepakt. Hopelijk blijven de waterplanten langer weg en hoeft er minder vaak ingegrepen te worden.

Reden om juist dit water op deze manier te bewerken is dat de hengelsportvereniging De Snoek dit water al vijf jaar monitort en dus de geschiedenis wat betreft plantengroei goed in beeld heeft gebracht. Wanneer er een proef wordt uitgevoerd zullen ze blijven monitoren en kunnen zo de resultaten volgen. 

Bij het verzamelen van de planten kwamen er ook veel kleine visjes op de kant terecht. Deze zijn door vrijwilligers van De Snoek weer terug gezet. Dit is een gezamenlijk project dat in onderling overleg tot stand is gekomen tussen gemeente Vijfheerenlanden en De Snoek. Sportvisserij Nederland ondersteunt dit initiatief financieel en De Snoek volgt de resultaten. Een aantal gemeentemedewerkers op gebied van waterbeheer hebben de uitvoering gevolgd.

Tenslotte voor iedereen die aan het water woont: heel veel problemen komen door mensen met een vijver of aquarium. Vaak worden overtollige planten in de sloot gegooid. Soms met dramatische gevolgen. Sommige planten woekeren enorm. Dus vijveraars en mensen met aquaria: gooi nooit plantenresten in een sloot of singel.