Klachten over afronding renovatie van oost-westverbinding

Bewoners Emmalaan zijn ontevreden

leerdam • Ze ergeren zich vooral aan het feit dat de gemeente Vijfheerenlanden de beloofde renovatie niet heeft afgerond. 

In 2017 is er een werkgroep opgezet die bestond uit vertegenwoordigers vanuit de raad, het ambtelijk apparaat en een zeer breed maatschappelijk speelveld waaronder ook vertegenwoordigingen van bewoners en instanties grenzend aan de Emmalaan. Eind 2017 zijn de voorgestelde en uitgewerkte plannen gepresenteerd die in brede kring zeer positief werden ontvangen. Het plan kreeg door het college zelfs de prijs voor het beste ruimtelijke idee toegekend.


Bij de werkgroep leefde de indruk dat mede gezien de betrokkenheid van politiek en het ambtelijk apparaat het complete plan daadwerkelijk uitgevoerd zou worden. Dus vanaf de Spoorstraat tot en met de rotonde Diefdijk/ Emmalaan.


Zeer verbaasd

Nu blijkt dat de gemeente nog maar 130.000 euro beschikbaar stelt om de oorspronkelijke plannen af te ronden. De werkgroep is zeer verbaasd en verontwaardigd over deze ontwikkeling. “Want een splitsing van de totale renovatie is niet voorzien geweest en ook nooit ter tafel geweest”, zeggen de bewoners in een persbericht.

“In wezen creëert de gemeente Vijfheerenlanden een veiligheidsdeling op de Emmalaan. Dat wil zeggen: het westelijk gedeeltelijk gerenoveerd en het oostelijk gedeelte niet gerenoveerd. Het gevolg is dat op het niet gerenoveerde gedeelte nog met zeer hoge snelheden gereden wordt in een gebied waar bijvoorbeeld ook organisaties zoals bijvoorbeeld de Lingebolder, de Linge polikliniek en verpleeghuis Lingesteyn gevestigd zijn. Bovendien is er een zeer onduidelijke oversteekplaats voor fietsers aanwezig van zuidzijde richting noordzijde van de Emmalaan.”


Gevaarlijke situatie

Volgens de werkgroep is de geschetste situatie zeer merkwaardig. “Want uit eigen meting van de gemeente Vijfheerenlanden is gebleken dat op het wegvak Diefdijk-Graafschap 85% van de weggebruikers ongeveer 75 kilometer per uur rijdt, waar maximaal 50 km per uur is toegestaan. In wezen een uiterst gevaarlijke situatie, die door gemeente Vijfheerenlanden dus geaccepteerd is en met minimale politiecontrole gerealiseerd wordt.”

De werkgroep is duidelijk ontevreden met de in juli afgeronde werkzaamheden. “Een flink aantal veiligheidsproblemen behoren helaas niet tot het verleden en hebben in de maand augustus tot diverse incidenten en ongevallen geleid. Bovendien is de beoogde veiligheid voor de fietsers niet verbeterd.”


De werkgroep heeft er vorige week bij de gemeenteraad op aangedrongen om druk uit te oefenen op het college om de bestaande veiligheidsissues aan te passen en op korte termijn over te gaan tot uitvoering van de oorspronkelijke plannen.