• Het schilderij dat in 2019 gemaakt werd van Kamerkoor Vianen.
• Het schilderij dat in 2019 gemaakt werd van Kamerkoor Vianen. Foto: Pavel Sizov

Gevolgen van corona maken einde aan 30 jaar samen zingen

Doek valt na 30 jaar voor Kamerkoor

vianen • De stemmen van Kamerkoor Vianen verstommen na 30 jaar. Belangrijkste oorzaak: het coronavirus.

Vanaf het jaar 1993 klonken de prachtige klanken van het gezelschap door de muziekschool van Vianen. Niet veel later mochten zij zich een officieel koor noemen, en in het jaar 2002 werd het koor omgedoopt tot vereniging. Een vereniging waar iedereen welkom was.

Zo bestond het Kamerkoor uit diverse entourages, waar de muziek altijd de verbindende factor was. “Wanneer je samen zingt, ben je met elkaar verbonden”, vertelt Vivian Stemerdink. Vivian deed haar intrede bij het Kamerkoor in 2017, waarna zij al snel deel van het bestuur werd, dat werd geleid door Jos Smit.

Eén van de zangers, de Australische Mike Ebbs, bracht het koor in contact met David Thomas een Australische componist. Hij schreef een compositie voor het koor dat refereert aan het symbool van zowel Vianen als het koor: De reiger. Het lijflied was geboren.

Het repertoire bestond uit middeleeuwse tot hedendaagse muziek waarmee het Kamerkoor prachtige uitvoeringen bracht. Deze klanken werden ook opgemerkt door de media. Zo hebben zij verschillende cd’s opgenomen en werd het Armeens Oratorium uitgezonden op Radio4. “Het niveau was erg hoog, dat hebben we te danken aan Cees Scharloo”, aldus Jos. Cees Scharloo, de dirigent van het Kamerkoor was enorm ambitieus. Ondanks zijn ambitie had hij engelengeduld, wat het koor alleen maar sterker maakte. “Hij legde de lat erg hoog, misschien soms te hoog, maar daardoor bleef het niveau stijgen. Hij sprak nooit diegene aan die het fout deed, maar zei dan: ‘ergens bij de alten hoor ik iets’”, vertelt Jos met een lach op zijn gezicht.


Door de aanwezigheid van het coronavirus en de daarbij behorende maatregelen bleek samen zingen niet mogelijk. “Bij zingen in een koor, is het belangrijk dat je elkaar aanvoelt en hoort. Je bent afhankelijk van elkaar”, legt Vivian uit. “Anderhalve meter afstand houden was dan ook geen optie.”


Begin dit jaar ontving het Kamerkoor steun en een luisterend oor vanuit de gemeente Vijfheerenlanden, maar helaas heeft dit niet mogen baten.


Onbedoeld een mooi slotconcert

Het kerstconcert 'O Magnum Mysterium', dat het Kamerkoor in december 2019 heeft opgevoerd, is onbedoeld een prachtig slotconcert geworden. Cees had de leeftijd van 80 bereikt en bracht het concert als jubileumfeest. De opkomst was enorm, waardoor er een mooi bedrag opgehaald is. Als dank aan Cees nodigde het koor een live schilder uit. Tijdens het concert werd er een schilderij gemaakt van Cees, zijn dochter en het gehele koor. Dit werd achteraf een mooie herinnering. Niet alleen van het concert, maar een herinnering aan 30 jaar Kamerkoor Vianen. Tijdens de laatste repetitie heeft het koor het schilderij aangeboden aan Cees. Dit zou eigenlijk niet de laatste repetitie zijn, maar na een poging te repeteren op anderhalve meter afstand bleek dit wel het geval. “We zijn gestopt met te denken dat we weer zouden beginnen. Die dag is nooit meer gekomen”, vertelt Jos.


Nu het doek valt voor Kamerkoor Vianen schenkt zij haar vermogen aan ‘Muziek voor de klas’ en stichting ‘Kunst en Cultuur de Grote Kerk Vianen’.


Nog één keer samen, samen met u

Op 25 september zingt het Kamerkoor Vianen nog een keer samen in de Grote Kerk Vianen. De hele dag zullen de klanken klinken door de Grote kerk Vianen. Om 16:00 uur in de middag vind er een afsluitende uitvoering plaats onder leiding van twee dirigenten: Cees Scharloo, Dirkjan Horringa en huispianist Hristo Petrov.