• Peter 't Hooft en Deanne Raes verheugen zich op het accordeonfestival.
• Peter 't Hooft en Deanne Raes verheugen zich op het accordeonfestival. Foto: Aangeleverd

Accordeonfestival in het Dak

Op zondag 12 september kunnen accordeonisten en liefhebbers van accordeonmuziek in het Leerdamse Partycentrum aan de Tiendweg hun hart ophalen. “De accordeon is zo’n geweldig instrument.” Peter ‘t Hooft uit Leerdam en Deanne Raes uit Hoogblokland werden al vroeg gegrepen door de accordeon. Beiden begonnen met spelen toen ze een jaar of acht waren. “We maakten wel eens een uitstapje naar een ander instrument, maar kwamen altijd weer terug bij de accordeon”, zeggen ze in koor. Toen beide liefhebbers elkaar ontmoetten, was er al gauw een klik en besloten ze voortaan ‘hun uit de hand gelopen hobby’ samen te gaan beoefenen. “We oefenen minstens een keer per week en treden regelmatig op bij feestjes en in verzorgingshuizen. Tenminste voor ‘corona’. Nu zit de rem erop, veel mensen wachten de ontwikkelingen af”, constateren Peter en Deanne die van lieverlee landelijke bekendheid in de accordeonwereld verwerven. Praten met het muzikale duo betekent praten over hun grote liefde voor de accordeon. “Het is zo’n geweldig instrument. Het ‘pakt’ ons. Neem alleen de klank – die is zo mooi, ronduit magistraal. Bovendien kun je er eindeloos mee variëren. Je kunt op de accordeon drie partijen spelen, zodat je jezelf als het ware kunt begeleiden. Nadeel is wel dat het bespelen van de accordeon je niet komt aanwaaien. Het is best intensief om te leren.”

Volgens het tweetal is het instrument geschikt voor bijna alle muziekstijlen. “Het vooroordeel is dat het een soort ‘trekzak’ is waarmee je alleen ‘cafémuziek’ kunt spelen. De accordeon heeft onterecht het imago dat die vooral geschikt is voor populaire deuntjes en smartlappen op feesten en partijen. Dat beeld blijft hangen en daar verzetten wij ons tegen. Je kunt veel meer met het instrument. De mogelijkheden zijn onbegrensd: je kunt de accordeon gebruiken voor jazz, musettes, chansons en tango’s, maar ook voor pop- of housemuziek. Mensen staan met hun oren te klapperen als ze horen wat er allemaal mogelijk is.” De belangstelling voor accordeonmuziek is tanende, stellen Peter en Deanne vast. Accordeonverenigingen die vroeger furore maakten, bestaan niet meer en het zijn vooral senioren die nog warm lopen voor de muziek. “Maar er is nog altijd een flinke groep die wel wég is van de accordeon. Zeker in het zuiden. Voor de coronacrisis werden met name in Brabant festivals gehouden waar zomaar 200 tot 300 bezoekers op afkwamen. In deze regio leeft de muziek wat minder. Toen we in 2019 ons eerste festival in het Dak hielden, waren we heel benieuwd hoeveel belangstelling daarvoor zou zijn. Dat viel enorm mee. Er waren – naast de muzikanten – zeker 150 belangstellenden. Al kwamen niet alle bezoekers uit Leerdam. Ze kwamen uit een wijde regio, zelfs uit België.” Ook vorig jaar werd het evenement een succes.

Vandaar dat het duo op 12 september opnieuw een accordeonfestival organiseert. Vanaf 11:00 uur is de grote zaal van het Dak in Leerdam open voor ‘inloop', het programma duurt tot het eind van de middag. Zowel bezoekers als deelnemende muzikanten worden gevraagd zich vooraf op te geven. De entree voor belangstellenden bedraagt 3,00 euro per persoon, muzikanten - plus één introducé - hebben gratis toegang. De accordeonisten mogen maximaal drie nummers spelen en worden daarbij desgewenst begeleid door een ervaren drummer en een basgitarist. De dag wordt afgesloten met een grote finale, waarbij alle muzikanten op het podium samen bekende nummers ten gehore brengen. Tijdens het festival is er een accordeonstand aanwezig en uiteraard zijn er drankjes en hapjes verkrijgbaar.

Peter en Deanne verheugen zich enorm op het evenement. "Het Dak is een geweldige locatie voor zo'n dag. De zaal is ruim - zodat we ons aan de coronaregels kunnen houden - goed toegankelijk en het parkeren is gratis. Daarnaast kijken we er - zeker in coronatijd - naar uit zoveel accordeonliefhebbers te ontmoeten. En het mooiste is natuurlijk het festival zelf. Een prachtige kans om deze muziek te promoten en te laten zien en horen wat er allemaal mogelijk is op een accordeon. Er is zelfs een deelnemer die een steirische accordeon bespeelt, een instrument dat vooral in Oostenrijk en Beieren wordt gebruikt.” Inmiddels heeft zich een groot aantal muzikanten gemeld. "Vorige week zaten we al op zestien deelnemers, waaronder enkele jongeren. Een goede ontwikkeling voor de toekomst van de accordeonmuziek.”

Voor opgave of nadere informatie kunnen belangstellenden terecht bij peterthooft021058@gmail.com, deanne.raes@ziggo.nl, 06-53321220, 06-28230987 of https://accordean.wordpress.com/.