• Leerdam is de moeite van een bezoek zeker waard.
• Leerdam is de moeite van een bezoek zeker waard. Foto: Aangeleverd

Toerist in eigen land: erop uit met het OV

leerdam • De zomervakantie zit er op, maar ondanks dat is het nog steeds leuk om in het weekend, of op een vrije dag, toerist in eigen land te zijn. 

In de reeks 'Toerist in eigen land: erop uit met het OV', licht Qbuzz iedere keer een stad in Nederland uit, die de moeite van het bezoeken waard is. Dit keer is Leerdam aan de beurt. Om een leuke dag te hebben, hoef je helemaal niet ver van huis. In de regio is genoeg te zien en te ontdekken. Neem nu de stad Leerdam: sinds 1765 is het onder andere dé glasstad van Nederland. 

Met de treinverbinding de MerwedeLingelijn, kan gemakkelijk naar het centrum van Leerdam worden gereisd. Daar zou bijvoorbeeld de Glasroute Leerdam gelopen kunnen worden. Dichtbij het station is het startpunt van de Glasroute te vinden. Deze route loopt langs verschillende bezienswaardigheden en galerieën waarin de glaskunst te bewonderen valt, waaronder natuurlijk het Nationaal Glasmuseum. Hier zijn verschillende tentoonstellingen te vinden over glas in de breedste zin van het woord. Het museum bevindt zich een klein stukje buiten het centrum. Iets te ver lopen? Vanaf bushalte ‘station’ kan in nog geen vijf minuten naar het Glasmuseum gereden worden met buslijn 903.   

Ook het hofje van mevrouw van Aerden is de moeite van een bezoek waard. Het is gebouwd in 1770 naar aanleiding van het testament van Maria Ponderus. Zij overleed in 1764 op 92-jarige leeftijd als weduwe van Pieter van Aerden. Het Hofje is volgens het testament bestemd voor behoeftige vrouwelijke familieleden van Maria Ponderus of van Pieter van Aerden. Er bestonden in de 18e eeuw namelijk geen sociale voorzieningen. Bij het hofje is een museum en kan er door de binnentuin gewandeld worden. En natuurlijk is het ook leuk om een rondvaart maken op de Linge te maken en op die manier de Betuwe te ontdekken. Vanaf de schepen van Rederij Leerdam kan er tijdens een rondvaart worden genoten van het prachtige uitzicht. De vaste vertrekplaats ligt aan de rand van het oude centrum van Leerdam. Bij vertrek hebben opvarenden een schitterend uitzicht op de haven, de oude stadswallen en de glasfabrieken.