• De overhandiging van één van de litho's aan burgemeester Sjors Fröhlich.
• De overhandiging van één van de litho's aan burgemeester Sjors Fröhlich. Foto: Nico van Ganzewinkel

Unieke litho Paardenmarkt Vianen

vianen • Herman Hello, voorzitter van het Boazbank Beheersfonds, overhandigde woensdag in het stadhuis van Vianen een litho aan burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden.

De Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens heeft in opdracht van ‘t Boazbank Beheersfonds honderd litho’s gemaakt ter gelegenheid van het 750 jarig bestaan van de Paardenmarkt Vianen. Het Paardenmarktbestuur mag die litho’s nu gaan verkopen. Eén van de litho’s is geschonken aan de gemeente. 

Op woensdag 13 oktober 2021 is het 750 jaar geleden dat de eerste Paardenmarkt in Vianen werd gehouden. Op verzoek van het Boazbank Beheersfonds heeft de bekende Utrechtse lithograaf en schilder Jeroen Hermkens honderd litho’s gemaakt ter ere van deze mijlpaal. 

Burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden ontving uit handen van het Boazbank Beheersfonds en het Paardenmarktcomité Vianen deze speciale litho. 

De Boazbank steunt projecten op het gebied van kunst, cultuur en maatschappij in Vianen, Hagestein, Hoef en Haag, Everdingen en Zijderveld en heeft de litho’s aan het bestuur van de Paardenmarkt geschonken. Elke litho is genummerd en gesigneerd door de kunstenaar en ingelijst door Fotostudio Marks. 


Jeroen Hermkens ontving voor zijn grote litho’s in 1996 de Nederlandse Grafiekprijs, en in 2006 werd hij uitgeroepen tot Nederlands kunstenaar van het jaar. Zijn werken zijn te zien op exposities in binnen- en buitenland. Een serie van zijn litho’s werd in 2013 opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.


De Paardenmarktlitho is te bezichtigen in het Stedelijk Museum Vianen en bij het VVV op de Voorstraat. De litho is voor 250 euro (inclusief passe-partout en lijst; 50 x 60 cm) te koop bij het Paardenmarktcomité Vianen: vrienden@paardenmarktvianen.nl. Kijk voor meer informatie ook op:


q www.paardenmarktvianen.nl