Bankjes

Graag reageer ik op de inhoud in het Kontakt d.d. woensdag 11 augustus jl. regio vijfheerenlanden pagina 17. Wat mij namelijk onmiddellijk triggerde op deze pagina is de foto van het bankje met de tekst 'Een bankje in Leerdam bedekt met onkruid'. Ik ga u uitleggen waarom. Allereerst wil ik niets afdoen aan de storm van klachten door inwoners over het groenbeheer van de Gemeente Vijfheerenlanden. Ik woon niet in een gebied (dijk) waar de gemeente verantwoordelijk is voor het groenbeheer en heb daar geen kennis en mening over. Wat mij ook triggerde was het betoog met het kopje 'Onkruidbestrijding' van de Gemeente Vijfheerenlanden zelf in datzelfde Kontakt. Wat mij in dit stuk irriteert is dat het onderhoud van de begraafplaatsen onder één noemer genoemd worden met historische plekken en winkelcentra, dit zouden niveau A gebieden zijn met zo min mogelijk onkruid. Begraafplaatsen hebben een uitzonderingspositie omdat er veel geld betaald wordt voor het onderhoud en grafrechten door nabestaanden, hetgeen voor sommige inwoners een behoorlijke financiële aderlating is. Bij de herindeling is er voor Zederik een stijging van 31% doorgevoerd. Gemeente Vijfheerenlanden: Schaam u, doe uw plicht, heb respect en handel ernaar.

Maar het kan op kleine schaal ook anders. Lieve mensen, stop met het in conclaaf gaan met medewerkers van de gemeente Vijfheerenlanden als het gaat om een bankje, zet de ergernis om in positiviteit en steek de handen uit de mouwen, help elkaar.
Kijk eens naar uw (voor)tuin en voor degene bij wie het droefenis is, waar ik ook genoeg voorbeelden van ken, maak er iets moois van.
Staat er een bankje in de buurt hou dat samen in uw wijk of straat bij, haal de afvalbak weg en leg er een logboek bij. Na de dijkverzwaring hebben wij zelf twee bankjes geplaatst voor onze woning, zowel de gemeente als het waterschap hebben hier niets mee van doen (gehad).
Inmiddels is bij ons het vierde logboek (bijna) volgeschreven, deze boeken staan vol met mooie, vrolijke, aardigere, liefdevolle, dankbare, hartverscheurende maar bovenal met verhalen over hoe mooi dit gebied is. Voor de corona reisbeperkingen hebben er mensen in geschreven vanuit de hele wereld. Wat ik weet is dat het bijhouden van de plek waar in ons geval twee bankjes staan relatief weinig energie kost en dat wij dat al decennia lang doen. Wat ik ook weet is dat wij door de schrijvers in de logboeken gewezen worden op de schoonheid, de rust en de vrede in dit mooie gebied en in ons land. Wat ik ook besef is dat deze bankjes op een populaire fietsroute en dus op een cruciale plek staan. Maar lieve mensen stop met het trekken aan een dood paard en steek de handen uit de mouwen.
Maak iets moois van jullie directe leefomgeving. Jullie gaan er geen spijt van krijgen. En mochten jullie in de buurt komen schrijf een mooi verhaal in ons logboek hoe mooi het geworden is.

Veel succes.

Fam. Meijdam, Lekdijk, Hagestein.