Veel meer mensen klagen bij gemeente VHL

leerdam • Bij de gemeente Vijfheerenlanden zijn in 2020 in totaal 104 klachten geregistreerd. In 2019 waren er 53 klachten. 

De stijging van het aantal geregistreerde klachten is volgens de gemeente voornamelijk een gevolg van de verbeterde klachtherkenning en –registratie.
"Bovendien is de drempel om klachten in te dienen verlaagd doordat wij richting inwoners een meer open en uitnodigende houding over klachten hanteren. Inwoners worden actiever gewezen op de mogelijkheid om bij onvrede een klacht in te dienen." Daarnaast constateert de gemeente dat de gevolgen van de coronamaatregelen ook indirect tot een toename van het aantal klachten hebben geleid. "Navraag bij de coördinator van de Nationale ombudsman leert dat ongeveer 10% van het aantal klachten corona gerelateerd zijn. Veel gaat dan over (onduidelijke of tegenstrijdige) informatieverstrekking, over de toepassing van de regels en de handhaving. Omdat gemeenten ‘vooraan staan’ is het waarschijnlijk dat de landelijke coronamaatregelen die zijn opgelegd van invloed zijn geweest op het aantal klachten dat we geregistreerd hebben." In totaal 102 van de 104 klachten is informeel opgelost. "Dit betekent dat deze klachten na een gesprek met een klachtbehandelaar alsnog konden worden afgehandeld. In twee gevallen bleek dit niet voldoende en is de klacht via de formele klachtenprocedure behandeld."  


Afval

Veel klachten gingen over afval: niet geleegde minicontainers, overvolle wijkafvalcontainers, illegale vuildumping. Na de verzending van de riool- en afvalstoffenheffing zijn er bovendien diverse vragen en klachten over de hoogte van het (riool-)tarief ontvangen. Dit is een gevolg van de beleidswijziging waarbij de gemeenteraad heeft besloten een andere grondslag voor de rioolheffing in te voeren. Voorheen werd de heffing per m3 water verbruik berekend, maar als gevolg van de wijziging wordt tot een waterverbruik van 300m3 een vast bedrag betaald. Voor inwoners die minder dan 300m3 verbruiken is de rioolheffing gestegen. 


Ook waren er diverse vragen, meldingen en klachten over de parkeerproblematiek. Het betrof uiteenlopende klachten over onder andere een tekort aan parkeerplaatsen, parkeeroverlast, een tekort aan handhaving van parkeeroverlast en te strenge handhaving tijdens de coronapandemie.