Kwartetspel Nieuwegein

nieuwegein • In het kader van Nieuwegein 50 jaar nam beeldend kunstenaar Gonneke Prak het initiatief voor een Nieuwegeins kwartetspel. In 1981 bestond Nieuwegein tien jaar en werd er ook een Nieuwegeins kwartetspel uitgebracht.

Wie oude tijden wil laten herleven kan het spel uitprinten via de site van Nieuwegein50jaar.nl. Dan kom je erachter wie het meeste weet van Nieuwegein. Het spel laat de geschiedenis van de stad en ‘t water zien. Het gaat over bruggen en sluizen, maar ook kunstwerken en zwemlocaties zijn in beeld gebracht. 

Het oude spel ziet er heel anders uit. Het formaat is de helft kleiner. Op de achterkant van de kaarten staat het stadslogo. Ook de onderwerpen zijn anders. Onder het kopje Milieu is een grote gele glasbak afgebeeld mét de waarschuwing dat glas niet in de huisvuilzak hoort. In Hoog-Zandveld is een zogenaamd wijk-winkelcentrum gevestigd. In Batau Noord kon men alleen maar boodschappen doen in noodwinkels. In de sporthallen en sportzalen werden recreatieve instuiven gehouden. Het hoofdbureau van politie stond sinds 1980 aan de Schakelstede, alarmnummer 44444. Het spel is tot stand gekomen tijdens het onderzoek dat Prak deed voor haar project ‘Nieuwegein 1 groot museum', dat in juni de stad opfleurde. De mooie foto’s kwamen van de Historische Kring en de Museumwerf. Het spel is onderdeel van een lespakket voor scholen.