Feest bij nieuw dorpshuis Leerbroek

leerbroek • Het nieuwe dorpshuis de Schakel in Leerbroek wordt op zaterdag 28 augustus om 11:00 uur officieel geopend. Tevens wordt er op die dag een streekmarkt en een kleedjesmarkt.

De feestelijkheden vinden plaats na een lange periode van wachten, slopen, bouwen en een dorp dat het zonder dorpshuis moest doen. Na de officiële opening is het dorpshuis vanaf 12:30 uur voor alle belangstellenden te bewonderen. Ook is het mogelijk om in het kerkelijk centrum De Samenkomst en de advieswinkel van Univé te kijken hoe mooi ook daar het resultaat is geworden. 


Streekmarkt 

Rondom gebouw de Schakel zal er tussen 10:30 en 16:00 uur een streekmarkt en kleedjesmarkt voor de kinderen worden georganiseerd op het eveneens prachtig vernieuwde Raadhuisplein. Kraampjes met heerlijke streekproducten, leuke spelletjes, oude tractoren en motoren of op de foto met een pony. Voor alle belangstellenden is er wel iets aantrekkelijks te vinden. 

Bij een feestelijke opening hoort uiteraard ook iets lekkers. Voor iedereen zal er tussen 12:30 en 14:00 een gratis drankje en een broodje hamburger (van sponsor Univé) geserveerd worden door het enthousiaste beheerdersteam van de Schakel.


Kinderen die willen meedoen aan de kleedjesmarkt moeten zich voor 26 augustus opgeven via info@deschakelleerbroek.nl.


Raadhuisplein

Het nieuwe dorpshuis is gesitueerd op het Raadhuisplein, waar tot voor kort ook het oude dorpshuis stond. De plaatselijke Hersteld Hervormde Gemeente realiseerde voor eigen rekening het kerkelijk centrum De Samenkomst en Univé Het Groene Hart vernieuwde haar advieswinkel. Dorpshuis de Schakel vormt het middelpunt van dit nieuwe centrum. 


De sportzaal van de Schakel is tevens de vaste ruimte voor het bewegingsonderwijs van basisschool Eben Haëzer. De omliggende ruimte is ingericht als dorpsplein, geschikt voor terras, markt en buitenevenementen. Daarnaast is er al aanvullende parkeergelegenheid gerealiseerd. 


Strubbelingen

De bouw van het nieuwe dorpshuis heeft een lange voorgeschiedenis. Al in 2012 voerden initiatiefnemers gesprekken met de toenmalige gemeente Zederik. De financiering zorgde voor strubbelingen. Aanvankelijk werd gedacht aan verzelfstandiging. Later werd door de gemeente Zedeerik een bedrag van 1,7 miljoen euro vrijgemaakt. De gemeente Vijfheerenlanden verraste de raad met een bedrag van 3,5 miljoen. 


In januari 2019 is Stichting Dorpshuis De Schakel opgericht. Kerkelijk centrum en Dorpshuis zijn gerealiseerd in één bouwstroom, maar financieel, qua eigendom, beheer en bestuur strikt gescheiden. Het werk werd gegund aan het plaatselijke bedrijf ATB. 


In maart van dit jaar werd kerkelijk centrum De Samenkomst al geopend. De bouw van het onderkomen van de HHG Leerbroek was nodig vanwege het toenemend gebrek aan zaalruimte voor kerkelijke activiteiten.