Onderwijs belangrijke pijler voor economische visie

'Robuust, innovatief en duurzaam'

gorinchem • Voor een toekomstgericht Gorinchem krijgen bestaande en startende bedrijven – letterlijk en figuurlijk – de ruimte om te groeien. Daarnaast worden er nieuwe, innovatieve bedrijven aangetrokken om bijvoorbeeld de maritieme sector te versterken. In de plannen is een belangrijke rol weggelegd voor het onderwijs en bedrijventerrein ‘Groote Haar’.

In de visie wordt gewezen op de centrale ligging van de gemeente. “Gorinchem is geen eiland. Zowel bedrijven als inwoners onderhouden nauwe banden met omliggende gemeenten. Gorinchem heeft een belangrijke regiofunctie. Ook inwoners uit omliggende gemeenten maken gebruik van onze voorzieningen.” In totaal gaat het om een verzorgingsgebied van ongeveer 130.000 inwoners. “De regiofunctie blijkt ook uit het grote aantal bedrijven en arbeidsplaatsen in vergelijking met het aantal inwoners. Gorinchem heeft een sterk positief ‘pendelsaldo’.” Zo blijkt uit de ‘verplaatsingspatronen’ dat Gorinchem een sterke relatie heeft met Molenlanden, Altena, West Betuwe en in mindere mate met Drechtsteden. “Veel medewerkers van bedrijven die in Gorinchem zijn gevestigd, komen van buiten de gemeente.” Mede door die regiofunctie is het belangrijk dat de werkgelegenheid groeit. “Voor Gorinchem voorspellen de prognoses een groei van het aantal inwoners en ook van de omvang van de beroepsbevolking. Een groei van de beroepsbevolking vraagt om het creëren van extra banen en het bereikbaar maken van deze banen.” De beschikbaarheid van goed gekwalificeerd personeel is een van de belangrijkste vestigingsfactoren voor bedrijven.

Onderwijs is daarom een belangrijke pijler van de visie. Centraal staat de oprichting van de Regionale Beroepen en Innovatie Campus (RBIC), waar techniekschool het Gilde Vakcollege Techniek een belangrijk onderdeel van is. Het leerpark wordt ontwikkeld aan de Hoefslag in Gorinchem-noord, vlakbij toekomstig bedrijventerrein Groote Haar. "Met de RBIC gaan we een omgeving creëren waar het beste van wat Gorcumse scholen de regio te bieden hebben op het gebied van beroepsonderwijs wordt versterkt en waarmee een innovatieve impuls gegeven wordt aan onderwijs en bedrijven. Belangrijke partners zijn de VMBO- en MBO-scholen en vooral de richtingen die gericht zijn op technologische ontwikkelingen. De vraag naar vakscholen blijft immers groot. De grote MBO-opleider het Da Vinci College - met 10.800 studenten - heeft haar hoofdvestiging in Gorinchem", aldus de opstellers van de visie die erop wijzen dat het ‘Gilde Vakcollege Techniek' de grootste technische VMBO-school van ons land is. Binnen het RBIC is een centrale rol weggelegd voor het Innovatie- en Afstudeercentrum: een ontmoetingsplek voor scholen, leerlingen en bedrijven om te leren en te innoveren. Bij de uitwerking van de visie werken gemeente en ondernemers nauw samen. Wethouder Joost Van der Geest: "Gezien de korte lijnen heb ik alle vertrouwen in de verdere samenwerking.”