Van beton naar groen … véél meer groen!

Kijk rond in je eigen omgeving en constateer dat de wereld veel groener is geworden. Want dat we de betonboer terug moeten pakken, dat is duidelijk. En zelfs de overheid is het daarmee eens, want die pleit voor minder beton in de tuinen. Eruit met die stenen en grind, groen ervoor terug. Onze gemeente VHL is daar zelf sinds de uitspraak in de zaak Niemans Beton heel actief in geworden. De gemeenteraad van VHL heeft daarom besloten dat er gekort moest worden op groenonderhoud. Het geld moet ergens vandaan komen nietwaar! Om onze ‘geliefde’ burgers niet op te tenen te trappen door ze gewoon meer belasting te laten betalen en zo de kas te vullen is er besloten om het anders te doen. Anders zouden diezelfde burgers immers de schuld gaan geven aan die oude vete en dat wil je als gemeenteraad zeker niet!

Nee, we gaan ze pakken in hun leefomgeving, dat merken ze vast niet. Waar onze straten, pleinen en waterpartijen al zeker 40 jaar door de zelfstandige gemeenten tot in de puntjes werden onderhouden, daar groeien de waterpartijen vol en de slabladen komen nu dóór de straatstenen omhoog. Het wordt moeilijk om te bepalen waar de tuin van de ‘burger’ ophoudt en waar de straat eigenlijk begint. Maar, alles voor het goede doel, er moet en zal geld in de kas komen.
Je zult het zien, dan eindelijk wil je als gemeente je verantwoording op gaan pakken en zijn er geen mensen om dit onderhoud uit te voeren. Vaak hangt dit samen met het geld wat je daarvoor beschikbaar stelt, maar dat is er nu net even niet. Dus mensen enthousiast krijgen is lastig.

Zoals het onderhoud nu echter wordt uitgevoerd is het goed vergelijkbaar met een schoonhouden van een heel groot kantoorpand. Je huurt er 2 mensen voor in die een uur krijgen om iedere kamer grondig te reinigen. Dat resulteert in een schone prullenbak en de reuk op het bureau van een dode rat omdat er geen tijd is om de doek die er boven heeft gezweefd af en toe schoon te maken. Het mag vooral niet te veel kosten. Dus het pas gemaaide gras laten we daarom maar liggen en sterker nog, voor het gemak slaan we stukken maar over. Onkruid wieden is niet bij te houden door de sterk veranderde klimaatomstandigheden, dus dat slikken de ‘burgers’ wel.

In Nieuwegein (ja ja , ook onderdeel van ‘onze’ provincie) doen ze het anders. Daar naaien ze je op een andere manier. De autorijder laten we lekker betalen. Je komt de stad binnen en 50 zal je rijden. Want het is immers een doodzonde als je 3 of 4 km te hard rijdt. Die rekening zal je betalen. Even terzijde: mijdt de brug bij Vianen, doe je boodschappen liefst in Gorinchem, daarna in Leerdam en als het echt niet anders kan in Vianen, maar ga die brug daarvoor niet over! Het wordt er n.l. niet beter op. Waar ik met bovenstaand voorbeeld heen wil, zoek slimmere manieren om geld binnen te krijgen. Ga op doorgaande wegen in de kernen snelheidsboetes uitdelen. Ik ken er één waar je dagelijks het geld voor een goede hovenier binnen kunt krijgen. En zo zullen er ongetwijfeld meer plekken zijn. Ga bekeuren voor parkeren op trottoirs. Het is n.l. niet alleen zo dat de gemeente(raad) zijn verantwoording moet pakken, ook de ‘burger’ moet de regels volgen. En ik weet dat ik dus over het voorbeeld in Nieuwegein niet moet zeuren. Maak b.v. meer ondergrondse verzamelpunten voor afval. Dat scheelt weer in ophaalkosten. Zet taakstraffen om in verplicht onderhoud, keer op keer. En als je onderzoek doet zijn er waarschijnlijk nog wel meer ideeën hoe we onze samenleving kunnen blijven betalen.

Ik heb zojuist even de 31 leden van de gemeenteraad van VHL bekeken. Ik kan me niet voorstellen dat deze personen niet zien wat iedere inwoner van VHL wel ziet. Maar ja, zij zullen zeggen: we kunnen niet anders. We hebben even geen boodschap aan de mensen die ons gekozen hebben. Leer ermee leven. Dat laatste zou weleens de slogan voor de komende jaren kunnen gaan worden.

D.G.C. Kooijman, Meerkerk