RTVU: Utrechtse Schatkamer 'on tour'

regio • Vanaf 14 augustus is de Utrechtse Schakamer van de regionale zender RTV Utrecht is terug van weggeweest, maar wel in een nieuw jasje. De taxatiedagen van de Utrechtse Schatkamer zijn al jaren een groot succes. Van heinde en verre kwamen honderden kijkers en luisteraars hun kunst, antiek en curiosa laten taxeren. 

Dit jaar gaat het iets anders. De programmamakers nemen de Utrechtse Schatkamer mee de regio in en gaan ‘on Tour'. De zeven afleveringen van de Utrechtse Schatkamer on tour zijn vanaf 14 augustus te zien op RTV Utrecht en online. Margreet van Gils gaat van Breukeleveen tot Tull en 't Waal om te kijken wat er in schuurtjes en op zolders ligt. De eigenaren van de meest bijzondere vondsten nodigt ze uit om mee te gaan naar taxateur Willem Oderkerk in Amersfoort. Willem: "Ik wist natuurlijk niet waar Margreet mee terug zou komen, maar het overtreft mijn stoutste verwachtingen! Zonder al te veel te verklappen: we ‘ontdekten' een schilderij van een zéér bekende Nederlander dat de eigenaar eigenlijk alleen bewaarde omdat hij de lijst zo mooi vond. We konden een heel mooi prijskaartje op het schilderij plakken voor hem.” Margreet: "Er is natuurlijk niets leuker dan een beetje neuzen bij de mensen thuis. Van porseleinen beelden die al 5 keer bíjna in de kliko eindigden tot prachtige 17e eeuwse klokken, ik zag het allemaal. Sommige dingen bleken onverwachts heel waardevol, anderen hadden vooral een prachtig verhaal.” De Utrechtse Schatkamer on tour is vanaf zaterdag 14 augustus te zien op RTV Utrecht en daarna online te bekijken via www.rtvutrecht.nl/gemist of in de App van RTV Utrecht


Inwoners van Ameide, Sluis en Tienhoven aan de Lek verwerpen massaal de plannen van Stichting Waterfront Ameide. De uitspraken van voorzitter Jan de Wit over het levendiger te maken van onze gekoesterde omgeving roepen veel weerstand en groot ongenoegen op bij de inwoners van deze dorpen langs de Lek. Bijna dagelijks krijg ik te horen dat we al herrie en lawaai genoeg hebben op en langs de rivier en de dijk. De plannen van deze stichting zijn onacceptabel, omdat hierdoor in dit gebied grote landschapsverstoring optreedt. Tevens gaan natuurgenot, rust en eenvoud totaal verloren.

Stichting Waterfront Ameide moet eindelijk eens een keer beseffen dat wij, inwoners van Ameide, Sluis en Tienhoven aan de Lek, bevoorrecht zijn te wonen in een landschappelijk gebied dat veel natuurbeleving, rust en eenvoud geeft. Dit is wat de échte leefbaar ten goede komt.

Tijdens de noodzakelijke dijkversterking begin 2000 is veel aandacht besteed aan de instandhouding van landschap en natuurwaarden. Tevens is aandacht besteed aan de karakteristieke eigenschappen van de dorpskern Tienhoven. Denk hierbij aan het in stand laten van de buitendijkse woningen, het voormalige café/veerhuis en binnendijks het van ouds rustieke kerkje in de kromming van de dijk. Al deze eigenschappen zijn tot stand gekomen in zeer goede overeenstemming met diverse instanties zoals: Hoogheemraadschap Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, gemeente Zederik, Rijkswaterstaat en leden van de dijkcommissie (inwoners).

De conclusie is dan ook dat de inwoners van Tienhoven aan de Lek, dijktraject Langerak-Ameide, absoluut niet willen aansluiten of samenwerken met de Stichting Waterfront Ameide. Nogmaals, laat Tienhovenaren in hun mooie kleine dorpje met rust, want dit landschap met veel natuurbeleving, rust en eenvoud is voor deze en de komende generaties van levensbelang.

De inwoners van Tienhoven aan de Lek distantiëren zich van de opdringende ongewenste plannen van de stichting. Dus beslist géén watersportrecreatie en andere plannen in Tienhoven aan de Lek. Ook de campingbezoekers, grotendeels uit de grote stad, die hier ’s zomers vertoeven om van de rust en natuur te genieten in dit mooie gebied, zitten niet te wachten op rust verstorende watersportrecreatie. Het idee van Stichting Waterfront Ameide om de Loswal en de kleine haven in te richten zoals deze voorheen was, wordt als positief benaderd. Zet verder een dikke streep door alle verdere plannen die totaal ongewild zijn bij de inwoners van Ameide en omgeving. Na herinrichting toegankelijk maken voor rolstoelhouders, fietsers en voetgangers met enkele authentieke bankjes volstaat. Dit is wat de inwoners van Ameide en omgeving veel voldoening zal geven.

Plannenmakers c.q. bestuursleden van de Stichting Waterfront Ameide die graag in een levendiger gebied willen wonen, moeten maar per direct naar één van de grote steden verhuizen.

J. Lakerveld, Tienhoven aan de Lek