• Omwonenden zijn bang dat het landelijke karakter van het Recht van Ter Leede verloren gaat.
• Omwonenden zijn bang dat het landelijke karakter van het Recht van Ter Leede verloren gaat. Foto: André Bijl

Communicatie blijft voor bewoners 'pijnpunt'

Recht van Ter Leede wil meepraten

leerdam • Hun grootste wens: ‘laat ons meepraten’. Woordvoerder Guido Meijer: “We snappen best dat er gebouwd moet worden, anderzijds waarderen we onze mooie woonomgeving. Het is zonde om een randweg dwars door het Kampeerbosje of een natuurgebied aan te leggen. Daar maken wij ons grote zorgen over. Daarom: laat ons participeren.” De bewoners van het Recht van ter Leede – maar ook van Loosdorp en de Koenderseweg - werden dit voorjaar ‘overvallen’ door informatieavonden en raadsdebatten, waaruit bleek dat er plannen zijn voor woningbouw ten noorden van de Parallelweg plus de mogelijke aanleg van een randweg. Bovendien wees de gemeente grond aan waarop de Wet voorkeursrecht gemeenten (WVG) van toepassing is. Hoewel wethouder Huib Zevenhuizen herhaaldelijk benadrukte dat nog helemaal niet vast staat dat de plannen doorgaan, het tracé van de randweg niet bekend is en zelfs niet vaststaat of zo’n weg er komt, zat de schrik bij omwonenden er stevig in. Een paar maanden later is dat nog niet veranderd. “Mede door gebrekkige communicatie is er onder de bewoners van het Recht van ter Leede en de Koenderseweg onrust ontstaan over de mogelijke bouwplannen. Er is begrip voor de wens tot woningbouw, maar de plaatjes en kaartjes leiden tot veel onbegrip”, schrijft de werkgroep die inmiddels in het leven is geroepen. De werkgroep overweegt een vereniging of stichting op te richten om de belangen van de bewoners zo goed mogelijk te behartigen. Volgens beoogd voorzitter Guido Meijer zijn er nu al dertig tot veertig huishoudens die aansluiting zoeken bij de groep.

Informatieavonden

Na alle onrust in mei hield de gemeente vorige maand twee druk bezochte informatieavonden om uitleg te geven en vragen van bewoners te beantwoorden. Volgens de werkgroep was ‘communicatie’ ook nu een ‘hot item’. “Het communicatiebeleid werd gekraakt. De meeste omwonenden moesten via via vernemen dat deze avond georganiseerd werd, de uitnodiging aan direct omwonenden van het Recht van ter Leede en eigenaren van de grond waarop WVG gevestigd is, was vergeten”, schrijft de werkgroep. Meijer ergerde zich bovendien aan het feit dat de projectgroep geen aandacht besteedde aan agrariërs. Die ontmoeting zou later zijn gepland. “Je organiseert een informatieavond en noemt de agrariërs niet één keer. Heel bijzonder.” Ook inhoudelijk zaten projectgroep en bewoners niet op een lijn. De gemeentelijke afvaardiging benadrukte dat er weliswaar een haalbaarheidsonderzoek wordt gehouden, maar dat er nog geen concreet plan is voor woningbouw en ook niet duidelijk is hoe de ontsluiting plaatsvindt. “Dat kon onze ongerustheid niet wegnemen. Er circuleren diverse kaartjes en tekeningen waarbij een grote woonwijk met een randweg dwars over het Recht van ter Leede zijn ingetekend. Soms over bestaande bebouwing heen en door natuur- en stiltegebied.” De projectgroep benadrukte dat deze plaatjes slechts als voorbeeld dienen, maar volgens de bewoners leiden deze tekeningen tot grote ongerustheid en waardedaling van huizen en percelen. Ook vinden de bewoners dat de focus bij de ontsluiting van de nieuwe wijk niet op het autoverkeer naar de A2 moet liggen, maar op verbetering van het openbaar vervoer en fietsverkeer. Meijer: “Kies voor een integrale aanpak. Maak een omgevingsvisie waarbij ook een mooi landschap, natuur en de klimaatverandering aan de orde komen. Vraag je af of de aanleg van een randweg wel dé oplossing is. Nu lijkt het alleen te gaan om veel woningen bouwen, een randweg aanleggen en snel geld verdienen.”

Na de zomer gaan projectteam en grondeigenaren om de tafel en alle betrokkenen krijgen bovendien de kans hun zorgen en suggesties door te geven. De werkgroep blijft graag nauw betrokken bij het proces. Meijer: "We willen een serieuze gesprekspartner worden van de gemeente. Ons doel is om het unieke en landelijke karakter van het Recht van ter Leede en omgeving te behouden.”