Plofbakken

Zappers in Papendrecht, opgelet! Het afvalbakkenopblaaspreventieteam van de gemeente is de afgelopen week op pad geweest. De afvalbakken in ons dorp zijn vakkundig dichtgemaakt, plastic zak wordt er aangeknoopt en klaar is Kees, want de vakanties zijn begonnen. 

Echter buiten de waard gerekend. Links en rechts zijn er de mooie oranje zakken gebruikt, die voor plastic afval bedoeld zijn. Gaan natuurlijk zo kapot, dus de troep overal naast de bak, inclusief de zakjes met hondepoep. Die blijven gelukkig liggen. De rest neemt de wind wel mee. 

Het plastic en papier fladdert vrolijk rond, totdat het in de berm, sloot of rivier belandt. Begin van de plastic soep dus. Een en ander maar eens gemeld bij de wethouder van de grootste partij in Papendrecht. Antwoord: doe maar een melding via internet. Wordt je dus verondersteld, omdat de gemeente haar werk niet doet, althans niet in voldoende mate, je dit maar moet melden bij de gemeente. Een beetje de wereld op zijn kop lijkt me.

Ondertussen zijn op een paar plekken, o.a. bij de Waterbus, de bakken maar weer teruggebracht in de oude toestand.

Kernpunt 1 van het coalitieakkoord 20118-2022: Een groen en duurzaam Papendrecht... Met de verkiezingen in aantocht, zou je toch een wat adequatere reactie verwacht hebben. 

Gelukkig hebben we de Zappers nog. Volgens de laatste telling ruim 350. Die kregen toevallig vorige week van de andere wethouder een mooie cadeaubon voor al het vele werk. Die zullen het probleem wel oplossen, denk ik. 

Als dank daarvoor, moeten ze volgende jaar wel wat meer WOZ, afvalstoffenheffing en riool heffing gaan betalen. Dat is echter maar een paar honderd euro, dus dat valt reuze mee. 

Overigens staan we landelijk in de top-10 met de hoogste stijgingspercentages van boven de 20% en dat valt dan weer een beetje tegen. Heeft niks met Fokker te maken hoor, maar we hebben ook nog een leegstaande parkeergarage en nog wat open eindjes.

Voor nu in ieder geval een mooie plofvrije jaarwisseling en een gezond 2022.

Herman de Jong, Papendrecht