• Henk en Miranda (links) met kinderen en personeel van het tehuis.
• Henk en Miranda (links) met kinderen en personeel van het tehuis. Foto: Aangeleverd

Alblasserdamse noodkreet voor kinderen van Lombok

Algemeen

ALBLASSERDAM • Het Alblasserdamse echtpaar Henk en Miranda Verschoor vraagt om hulp, voor de 175 kinderen van het Indonesische tehuis Peduli Anak op Lombok. Als gevolg van de coronapandemie dreigt een tekort aan voedsel voor de kinderen van het tehuis.

Via een beeldbelverbinding vertelt Henk dat een groot deel van de donaties voorheen van toeristen kwam. Toeristen die nu wegblijven. “Ongeveer 17.500 euro per maand, de helft van wat nodig is om alle 175 kinderen te verzorgen, werd betaald door spontane sponsors. Denk aan toeristen, uit binnen- en buitenland, die rijst of noedels doneerden, of kinderen meenamen naar de Mc Donalds.”

Toerisme ingestort
Het toerisme is volledig ingestort. Henk: “Terwijl er in 2019 nog ongeveer 6 miljoen toeristen naar Bali kwamen, van wie een groot deel ook naar Lombok kwam, waren het er in 2020 nog maar 1,5 miljoen. En dit jaar kwamen er maar 45 toeristen. We teren nu in op wat we opgespaard hadden. We redden het misschien nog twee maanden. Daarom vragen we onze Nederlandse sponsorouders om extra geld te geven. Ik denk dat 80 à 90 procent van onze vaste sponsors uit Nederland komt. We hebben ook nog wat sponsors in Australië. In Indonesië zelf hebben we sponsors die af en toe geld of goederen geven.”

Chaim Fetter
Het tehuis is opgericht door de Nederlander Chaim Fetter. Tijdens een vakantie in 2005 werd hij geraakt door de ellende van straatkinderen. “In de haven ontmoette hij straatkinderen die daar bijvoorbeeld pinda’s verkochten. Hij dacht: wat is dit? Het raakte hem. Hij verdiende bakken met geld in de ict-branche. Na zijn bezoek aan Lombok besloot hij zijn dure spullen te verkopen om een tehuis op te gaan zetten. Op Lombok kocht hij een stuk grond waar hij een shelter bouwde voor 25 kinderen. Zo is het begonnen.”

Fietsvakantie
In 2007 ontmoetten Henk en Miranda de Nederlander Chaim. “We hadden hem op tv gezien en vonden het mooi wat hij doet. We besloten hem op te zoeken tijdens een fietsvakantie in Azië. Zo zijn we erin gerold. Tot en met 2019 zijn we er ieder jaar zelf geweest, dus we weten zeker dat de organisatie in orde is. We hebben als stichting een ANBI-status en weten dat elke euro die je geeft daar terechtkomt. Het werk voor de Nederlandse stichting wordt door vrijwilligers gedaan. Van de overheid komt nauwelijks geld.”

In één bed
Peduli Anak beschikt over scholen en veertien geschakelde huizen met faciliteiten voor 140 kinderen. “Er wonen nu zelfs 175 kinderen. Dat lukt omdat kleuters nog wel samen in een bed kunnen. Doordat de nood zo groot is, is het aantal aanmeldingen gegroeid. Als ouders zonder werk komen is het helaas de praktijk dat kinderen naar oma worden gebracht, maar die heeft ook geen inkomsten. Dan worden ze aangemeld, vaak via een dorpshoofd. Anders staan ze op straat. De stichting bekijkt wat de situatie is, of de familie echt niet voor een kind kan zorgen.”

“We hebben nu drie of vier baby’s in het tehuis die bij een supermarkt neergelegd werden. Dat gebeurt steeds vaker. We kunnen nu geen kinderen meer opnemen. Het is lastig als er iemand aan de poort staat met een kind. Wat doe je als iemand zegt: ‘’Ik rij nu weg en laat dit kind aan zijn lot over’?”

Hoge werkloosheid
De situatie in het land is schrijnend. “Buitenlanders mogen het land nog steeds niet in, restaurants en kantoren zijn gesloten, bedrijven draaien niet op volledige capaciteit. Dit heeft geleid tot extreme kostenbesparende maatregelen en een zeer hoge werkloosheid. Hierdoor hebben de meeste lokale sponsors hun steun moeten intrekken.”

Kansen
Per kind is er ongeveer 100 euro per maand nodig om in het dagelijks levensonderhoud te voorzien. Henk en Miranda hopen op donaties voor kinderen die zonder Peduli Anak nauwelijks kansen hebben.

Helpen
Helpen kan door een bijdrage over te maken naar: INGB tnv Stichting Peduli Anak, NL 08 INGB 0000 0018 16. Voor meer informatie: www.pedulianak.org