• Marianne van Drenth, Dirk van Krieken, Adrie den Hartog, Jan Blonk en Matzy van Harten bij de maquette van Nieuwpoort.
• Marianne van Drenth, Dirk van Krieken, Adrie den Hartog, Jan Blonk en Matzy van Harten bij de maquette van Nieuwpoort. Foto: Geurt Mouthaan

Renovatie stadhuis bijna afgerond

Nieuwe jas Museum Nieuwpoort

De Historische Kring Nieuwpoort krijgt in het vernieuwde stadhuis van Nieuwpoort een museum dat voldoet aan alle eisen van de 21e eeuw, gecombineerd met een honderden jaren oude omgeving.

De rondleiding door bestuursleden Marianne van Drenth en Matzy van Harten begint niet op de plek waar hij zou moeten beginnen: de entree. De werkzaamheden in het stadhuis van Nieuwpoort zijn niet helemaal afgerond en dus is de nieuwe officiële 'voordeur' van het museum van de Historische Kring nog niet in gebruik. Deze is te vinden aan de westkant van het gebouw uit 1697. "Er zat hier al een deur, maar die gebruikten we alleen soms om materialen naar binnen te brengen of als nooduitgang. Nu wordt het de entree naar Museum Nieuwpoort."

Bij binnenkomst sta je in de ruimte achter de grote zaal, waar onder meer duizenden stellen elkaar het ja-woord gaven. Hier worden bezoekers straks verwelkomd bij de balie. Achter een afscheiding komt de maquette van de vestingstad terug, die eerder op de bovenverdieping stond. "Deze is door Jan Blonk gerepareerd en waar nodig geverfd en aangevuld. De maker, Willem Jan den Hartog, had destijds de Betoncentrale/Zand- en Grindhandel op het Hooft en de dokterswoning aan de singel niet meegenomen. Nu past de maquette wel weer bij hoe Nieuwpoort er tussen 1965 en 1970 uitzag."

Met projecties van een beamer wordt met filmbeelden en gesproken tekst bij de maquette uitleg gegeven over de functie van Nieuwpoort als vestingstad. Want dat is de rode draad bij het museum van de Historische Kring: vele jaren lang was het Alblasserwaardse stadje een essentieel onderdeel van de Hollandse Waterlinie. "Er zijn niet zoveel mensen die ook weten dat het stadhuis bovenop een sluis staat", vult Matzy aan. "Die werd in geval van een vijandelijke inval opengezet om het omliggende land onder water te zetten. Straks zal op de verdieping boven de entree op een bijzondere manier de werking van de sluis zichtbaar gemaakt worden."

Om een verdieping hoger te komen, kun je de trap nemen, maar mensen die slecht ter been zijn kunnen ook gebruik maken van de nieuwe lift. "Ons hele museum is nu voor mensen die in een rolstoel zitten toch toegankelijk. Bij de entree komt voor hen ook een oprit." Blikvanger op de eerste verdieping is een object dat onder het plafond 'hangt'. Marianne: "Het vormt de contouren van de wallen van Nieuwpoort. Op de vloer komt dat terug. Zie je die blauwe streep? Dat is de watergang in het historische centrum." 

De bezoekers kunnen in deze zaal zich in woord en beeld verder verdiepen in de geschiedenis van de vestingstad. De Historische Kring Nieuwpoort kreeg daarvoor hulp van professionals, Sunny Jansen, oud-conservator van Slot Loevestein en Mark Bakker van Ontwerp77. Nog een verdieping hoger komen we terecht in een nu nog lege zaal. Opvallend hier is de honderden jaar oude schouw, een grote houten kast en twee gemakkelijke stoelen. "In de kast willen we een kleine bibliotheek maken, zodat dit een soort leeshoek wordt. Via de speakers in de stoelen kun je straks naar geluidsfragmenten luisteren. Zo is er bijvoorbeeld het verhaal van kapitein Coenraad Droste, die dienst deed op de vloot van Michiel de Ruijter. Hij werd aangewezen om kasteel Langerak te bewaken en verbleef daar ongeveer een jaar. In zijn memoires zijn enkele gebeurtenissen in onze omgeving opgetekend. Het zou mooi zijn als we dat zo ten gehore kunnen brengen."
In deze ruimte komt daarnaast een grote tafel te staan in de vorm van de vestingstad, naast panelen met onder meer een tweetal gedichten, en vitrines met objecten. Een deur verder lopen we een filmzaaltje binnen, waar belangstellenden straks video's van het Nieuwpoort van vroeger kunnen kijken. "We zijn heel blij met de nieuwe mogelijkheden die we nu hebben en de goede samenwerking met gemeente en provincie", sluiten Marianne en Matzy af. "De afgelopen jaren merken we dat het aantal bezoekers aan Nieuwpoort in de lift zit. Die kunnen we nu nog beter ontvangen. Daarvoor zijn extra vrijwilligers in de vorm van gastheren en -vrouwen en suppoosten trouwens welkom. Je hoeft geen ervaring te hebben of uit Nieuwpoort te komen; wij bieden alle ondersteuning om je wegwijs te maken. De vacatures staan op historischekringnieuwpoort.nl."

'Er zijn niet zoveel mensen die ook weten dat het stadhuis bovenop een sluis staat'