• Meester Vos heeft eigenlijk een eigen geschiedenisboek over de lockdown gemaakt.
• Meester Vos heeft eigenlijk een eigen geschiedenisboek over de lockdown gemaakt. Foto: Elisa van der Vlist

Leerlingen Meester Vos maken magazine over lockdown periode

'Ik vond school wel oké gaan'

hagestein • Het zijn niet zomaar magazines, op deze papieren staan teksten, foto’s en dagboekstukjes over de lockdown periode. Gemaakt door de kinderen, ouders en leraren. “Wauw, krijg ik die ook?!”, vraagt één van de dansende jongens. “Yes!” Antwoordt hij nadat de juf ‘ja’ knikt, met glunderende ogen.

“De coronaperiode komt ongetwijfeld in de geschiedenisboeken, het is zo bizar geweest”, zegt initiatiefnemer en kleuterjuf Irene Verboom. “Dus ik dacht, hoe leuk is het om ons eigen geschiedenisboek maken. Het idee voor het magazine borrelde een aantal maanden geleden op en samen met Simone Ploeg hebben wij dit idee voortgezet.” 


Gezinnen hebben stukjes gemaakt over hoe zij de periode hebben ervaren. In het tijdschrift staan foto’s van een leerlingen. Een leerling uit groep vier zit bijvoorbeeld aan haar bureau met de laptop opengeklapt om online les te volgen. Of iemand maakt rekenopdrachten met takjes in de tuin. “Alle leerlingen en ouders krijgen het magazine cadeau.”


Souvenir

“Het is echt heel leuk om het magazine te maken”, zegt Sophie Burggraaf (12 jaar) uit groep acht. “Ik vind het een hele grote eer om er zelf ook in te staan als degene uit groep acht, want dan zit je toch wel in de grootste klas van allemaal.” Ze kijkt ernaar uit om het magazine mee naar huis te nemen. “Dan heb je gewoon een souvenir van school.”

“Ik heb ook een stukje geschreven met wensen voor de nieuwe groep acht en over hoe alles was voor mij dit jaar. Het was heel erg leuk, maar thuis werken in groep acht is natuurlijk niet zo chill, omdat je graag dingen wil doen in het laatste jaar op de basisschool.” 

Het samen zijn met de anderen heeft Sophie erg gemist. “En de spelletjes en met de klas ergens naartoe.”

De digitale lessen vond Sophie in het begin apart maar tijdens de tweede lockdown was ze het alweer gewend. “Ik vond school tijdens de lockdown wel oké gaan. Het is rustiger, ik werd niet veel gestoord. Alleen soms hoorde je wel eens door de kamers galmen: Iemand heeft zijn microfoon uit! Iemand heeft zijn camera uit! En dan denk je van oh ja, dat ben ik! Nu ben ik weer echt fysiek op school en ik vind dat echt fantastisch.”


Ook leuke dingen

Luna Stekelenburg (12 jaar) uit groep acht staat naast Sophie en heeft ook meegeholpen aan het magazine. “Ik heb met mijn groep een stukje tekst gemaakt over wat wij leuk vonden aan het thuis werken.” Volgens haar waren er namelijk ook leuke dingen. “Bij het thuis werken kon ik mij makkelijker concentreren want er was niemand bij je. Het enige is wel dat ik mijn vrienden en vriendinnen heel erg miste.”

Luna vindt het nu hartstikke leuk om weer met iedereen te zijn. “Ik heb nog een paar weekjes te gaan. Een thuiswerk periode is natuurlijk niet heel leuk als je in groep acht zit. En dan ben ik nu alsnog met mijn hele groep hier en dat is wel erg fijn. Dat wij dit magazine konden maken is een hele grote eer.”


Juf Irene is hartstikke blij met het resultaat en heeft de kinderen het meeste gemist. “Nu maken wij weer dagen van half 9 negen tot kwart over twee. Iedereen is blij om op school te zijn en kan met zijn eigen klas spelen. Dit is gewoon zoals het hoort.”

“Ik ben enorm trots op de kinderen en ouders. Ik heb veel respect voor de ouders en ik merkte ook andersom dat zij heel veel respect hadden voor wat wij allemaal deden. Bovendien is het fijn om van elkaar te horen en te zien dat echt iedereen tijdens de lockdown zijn schouders eronder heeft gezet.”


Elisa van der Vlist