Muziekvereniging Excelsior Hagestein 100 jaar
Muziekvereniging Excelsior Hagestein 100 jaar Foto: Nico Van Ganzewinkel

Fanfare Excelsior Hagestein maakt al een eeuw muziek

Algemeen

HAGESTEIN • Fanfare Excelsior Hagestein bestaat 21 juli maar liefst honderd jaar, een hele eeuw dus!

Om dit te vieren heeft de vereniging afgelopen week op de wekelijkse donderdagavond repetitie het jubileumjaar geopend voor de leden. Deze avond werd er feestelijke taart aangesneden, werden er portretfoto’s inclusief instrument gemaakt van de leden en dit alles onder het genot van een hapje en een drankje.

“Na een periode waarin het door corona niet mogelijk was bij elkaar te komen om te repeteren is men met veel enthousiasme begonnen aan het programma voor een feestelijk en muzikaal jaar. We hopen dat de versoepelingen door gaan zetten en dat we een jaar gaan krijgen waarbij we het jubileum ook kunnen vieren met een concert!”, zo laat voorzitter Coen Marks weten.

Geschiedenis
Na de oprichting van de fanfare, op 21 juli 1921, door een aantal prominente Hagesteinse inwoners, heeft de vereniging door de jaren heen altijd door de tomeloze inzet van bestuur, leden en niet te vergeten de steun van de Hagesteinse bevolking de gestelde doelen weten te bereiken. Zo werd enkele jaren na de oprichting besloten dat er in Hagestein een muziektent niet mocht ontbreken. Er werd een loterij op touw gezet en in 1928 was de muziektent een feit.

Uniformen waren destijds nog niet aan de orde, maar om toch een geheel te kunnen vormen kocht ieder lid zijn eigen muziekpet, welke tegen vergoeding kon worden ingeleverd als men de vereniging verliet. 

In de crisisjaren waren veel leden niet in staat de contributie te betalen. Toch wist de vereniging een eerste prijs te behalen op een concours en werden zij gepromoveerd naar een hogere afdeling. Hiervoor waren wel enkele nieuwe instrumenten nodig en wederom schaarde de gehele bevolking zich achter de vereniging en werd opnieuw door een loterij het benodigde geld bijeen gebracht. 

De oorlogsjaren onderbraken alle activiteiten, maar op 8 augustus 1945 zet men de schouders er weer onder en worden er plannen gemaakt voor het 25-jarig bestaan, dat natuurlijk feestelijk gevierd moet worden. 

Klachten
De jaren verstrijken, van een muziekpet naar een heel uniform, de vereniging wordt uitgebreid met een drumband, echter de repetities worden steeds slechter bezocht en er waren veel klachten over de toenmalige dirigent.

Nadat in 1963 het dirigeerstokje werd overgedragen aan D. van Mourik beleefde de vereniging een muzikale opleving en kon de fanfare weer met regelmatig succes aan concoursen deelnemen. De samenwerking met van Mourik heeft ruim dertig jaar geduurd. 

In 1994 wist dirigent D. Hesselink het bestuur ervan te overtuigen dat het belang van jonge leden cruciaal voor het bestaansrecht van de vereniging was en werd een wervingsactie gestart waarna een leerlingenstroom resulteerde in de vorming van het beginnersorkest ‘Viva Musica’. 

In 2004 treedt D. van Mourik junior in de voetsporen van zijn vader en wordt dirigent van Excelsior. Hij weet met veel humor en overtuigingskracht de vereniging op te stuwen naar het huidige niveau.

Toekomst
“Door alle jaren heen is het belang van ledenwerving en in het bijzonder het opleiden van jeugd een steeds belangrijker onderdeel in het beleid van onze vereniging geworden. In samenwerking met gemeente Vijfheerenlanden en zusterverenigingen wordt er hard gewerkt om de muzikale vorming van de jeugd gestructureerd op te zetten. Kortom wij zien uit naar een muzikale toekomst: op naar de volgende honderd jaar!”, zo laat voorzitter Coen Marks optimistisch weten.