'Zuur stuk over SMV'

Met stijgende verbazing heb ik het artikel over het Stedelijk Museum Vianen (SMV) gelezen in het Kontakt van 29 juni. De heren Ter Stege en De Meyere zullen zeker wel hun waarde hebben gehad voor het voortbestaan van het SMV, maar wat een zuur stuk over het SMV zoals het er nú staat! Hoe lang hebben deze heren al geen bezoek meer gebracht aan het SMV? 'Zonde dat het huidige bestuur kiest voor Barbies en Moderne Kunst', die mening mag je hebben, maar kijk eens naar de missie van het SMV in deze (moderne) tijd. Een tijd die immers vraagt om andere vormen van kunst en cultuur.
Wat het SMV anno 2021 kenmerkt: Een sprankelend cultuurhuis, met ruimte voor ieder mens: jong- oud- kunst-, cultuur-, en/of muziekliefhebber (of alle drie!); Opleidingshuis (kunst- en cultuurcursussen, Jet & Jan voor de basisschoolleerlingen); Educatieve middagen- theater- en muziekavonden- lezingen; Een modern museum met boeiende, afwisselende en inspirerende tentoonstellingen voor de gehele doelgroep; Jaarlijks één of twee historische tentoonstellingen; En last nut not least: een heel mooie boeiende permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Vianen.
Ja, de Barbie- en Lego-tentoonstellingen spreken de heren misschien niet zo aan (anderen gelukkig wel), maar hebben ze de tentoonstellingen over Brederode, WO-II, Bodemschatten, Goodbye Vianen, Rembrandt (!), Stadsrechten, Henriette Ronner Knip, of Eerelman soms gemist??
In de week waarin bekend werd dat de conservator van het SMV, mevrouw Afiena van IJken-van Zanten, is benoemd tot directeur van Museum Menkemaborg had ik het gepaster gevonden een mooi afscheidsinterview te lezen met deze inspirerende conservator. Dat verdient zij en mét haar het huidige bestuur en de 70 vrijwilligers die dagelijks klaarstaan voor ons moderne Viaanse Stadsmuseum.

Joke H.A. Buwalda-Wolters