Creatieve museumpioniers

Wij, vrijwilligers van het Stedelijk museum van Vianen, voelen ons geroepen te reageren op het artikel in Het Kontakt van 29 juni: ‘De Creatieve museumpioniers’. In dit artikel zijn aan het woord de heren Jos de Meyere en Otto ter Stege. Zij vertellen over hun activiteiten in de beginjaren van het museum, waarin zij gesteund door een team, het museum op de kaart hebben gezet. 

Het heeft ons gekwetst dat in dit artikel het beleid van het museum heden ten dage afgedaan wordt met de kreet: ‘Huidige bestuur kiest voor barbiepoppen en moderne kunst. Zonde.’

Wij willen de lezers er graag op wijzen, dat mede dankzij de professionele en enthousiaste conservators Susanne Weide en Afiena van IJken, er de afgelopen 15 jaar prachtige tentoonstellingen zijn gerealiseerd. 

In de benedenzaal is een permanente expositie ingericht over de historie van Vianen. 

Tijdens de wisselende tentoonstellingen kwamen ‘Vianen in WO II’, ‘De Brederodes en de kunsten’, ‘Goodbye Vianen’ en ‘Jan Blanken’ voorbij. Daarnaast was er ook aandacht voor het Rembrandtjaar met de tentoonstelling ‘Etsen van Rembrandt’ met een bezoekersaantal van 4500, een geweldige Herman Brood expositie die de landelijke pers heeft gehaald, de prachtige expositie ‘Miauw’ van de schilder mevrouw H. Rönner-Knip (8000 bezoekers) en onlangs de expositie van de werken van ‘De Rembrandt van het Noorden’, Otto Eerelman.

En om dan terug te komen op de Barbie tentoonstelling: ‘Barbie 50 jaar’; deze tentoonstelling kon rekenen op 5530 bezoekers, ondanks corona, met een gigantische omzet van merchandise! 

En niet te vergeten de plaatselijke kunstenaars en verzamelaars, die ook een plaats en podium hebben gekregen in het museum. 

Er is een educatief programma (‘Jet en Jan’ en ‘Een stad in de Middeleeuwen’) waarin de jeugd van de basisscholen kennis maakt met de historie van Vianen. Op cultureel gebied is er een programma geheten: 'Avondje Extra', waar muziek, proza en kleinkunst wordt aangeboden in de museumzaal (gemiddeld zo’n 8 voorstellingen per jaar).

Het museum doet het met donateurs en vrijwilligers onder de bezielende leiding van bestuur en conservator. Gelukkig horen we de wethouder steeds vaker het belang noemen van de plaatselijke musea, en dat is fijn. ‘Het museum wordt gezien door de politiek maar vooral door de bewoners van onze gemeente.’

Met de 65 vrijwilligers staan wij in voor een mooie toekomst van het Stedelijk museum op historisch, eigentijds en cultureel gebied.

Vrijwilligers SMV