'Nieuwbouwwoningen eerst aanbieden aan eigen inwoners'

Raad: Vergroot kansen op woningmarkt

vijfheerenlanden • In de CDA/SGP/GroenLinks-motie wordt het college opgeroepen om projectontwikkelaars te verplichten om nieuwbouwwoningen eerst aan inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden aan te bieden.

Ook willen de partijen dat het college een anti-speculatiebeding invoert en dat kopers worden verplicht om zelf in de gekochte woning te gaan wonen. Na een positieve reactie van wethouder Marcel Verweij (CDA) stemden ook VHL Lokaal, ChristenUnie en PvdA voor. De fracties van D66 en VVD stemden tegen.


Sympathiek

Wethouder Huib Zevenhuizen (VVD) sprak dinsdag tijdens het persgesprek van een sympathieke motie. “Maar wel eentje met haken en ogen. Bij koopwoningen proberen we er alles te doen wat is toegestaan, waardoor eigen inwoners meer kans hebben op een woning.”

Dat kan bijvoorbeeld door de woning allereerst aan te bieden via de lokale krant. De gemeente werkt verder aan een doelgroepenverordening. In zo’n verordening kan de gemeente regelen dat sociale koopwoningen gedurende een bepaalde periode beschikbaar moeten blijven voor de daarvoor aangewezen doelgroep. Iemand die een sociale koopwoning koopt, mag zo’n woning dan niet binnen een jaar weer met enorme winst verkopen.


Koopgarant

Wethouder Huib Zevenhuizen noemde in een toelichting verder nog de de Koopgarant-regeling, die bijvoorbeeld al jaren wordt toegepast door woningcorporatie KleurrijkWonen in Leerdam. Huurders kunnen hun huurwoning kopen met 25 procent korting op de taxatiewaarde. Een voorwaarde is echter wel dat bij verhuizing de woning weer moet worden aangeboden aan de corporatie. KleurrijkWonen koopt de woning gegarandeerd terug. De economische waardeontwikkeling wordt gedeeld: 62,5% voor de koper/ verkoper en 37,5% voor KleurrijkWonen.


Toewijzen huurwoningen

De gemeente heeft via de huisvestingsverordening de mogelijkheid om met woningcorporaties afspraken te maken over toevoeging van woningen voor doelgroepen waar een tekort aan is. Ook worden via de huisvestingsverordening afspraken gemaakt over het toewijzen van woningen.


In de voormalige gemeente Vianen was de afspraak dat woningbouwcorporatie LEKSTEDEwonen leegstaande woningen in de kernen Everdingen, Hagestein en Zijderveld met voorrang kon toewijzen aan inwoners van de drie dorpen. Ook bij toewijzing van woningen in Hoef en Haag wordt deels voorrang gegeven aan inwoners. Voorrang voor lokaal woningzoekenden is mogelijk tot 25% van alle verhuringen.


Voor de voormalige gemeenten Leerdam en Zederik geldt deze bindingsregel niet. Deze gemeenten maakten onderdeel uit van woningbouwregio Woongaard. In deze regio is de gemiddelde inschrijvingsduur voor woningzoekenden veel lager dan in de Utrechtse regio. De gemeente Vijfheerenlanden heeft er vorig jaar voor gekozen om toe te treden tot woningmarktregio Woongaard. De speciale regeling voor de voormalige gemeente Vianen worden vooralsnog gerespecteerd.


Starterswoningen

Vorig jaar sprak vroeg de gemeenteraad in Vijfheerenlanden uitvoerig over de noodzaak om in alle kernen van de gemeente Vijfheerenlanden zo spoedig mogelijk te kunnen beschikken over adequate (starters)woningen voor jongeren. In een motie van VVD, SGP en VHL Lokaal werd de wens uitgesproken om onorthodoxe middelen in te zetten om tot spoedige oplossingen te komen. Bijvoorbeeld door het snel en gemakkelijk splitsen van bestaande woningen in twee of meer appartementen, het ombouwen van leegstaande bedrijfspanden, kantoren en winkels tot starterswoningen of appartementen. Zelfs de mogelijkheid tot het tijdelijk toestaan van antikraak werd geopperd. Het college zou verder een meer stimulerende en activerende rol moeten aannemen. Initiatiefnemers van Tiny Houses zouden welwillend gefaciliteerd moeten worden voor het oprichten en plaatsen van deze woonvoorzieningen in de Vijheerenlanden.


Grondpositie

Het college temperde in april van dit jaar de verwachtingen. "We zien dat in de meeste kernen initiatieven van de grond komen. Lang niet altijd specifiek voor starters. De reden hiervoor is dat wij voor veel ontwikkelingen afhankelijk zijn van ontwikkelaars met een 'eigen' grondpositie die streven naar de meest gunstige marktwaarde. Onze invloed op deze programma’s hangt af van onder andere grondpositie en of een herziening van het bestemmingsplan nodig is."