• Eerst registreren voordat er geprikt kan worden.
• Eerst registreren voordat er geprikt kan worden. Foto: Madelief Helmhout

Sporthal Helsdingen omgedoopt tot 'prik'locatie

Met vaccinatie op weg naar de vrijheid

vianen • Het zonnetje schijnt als om elf uur de eerste genodigden voor het Janssen vaccin Helsdingen binnenlopen. Vandaag is de tijdelijke vaccinatielocatie in Helsdingen Sport & cultuur officieel geopend.

Vlak voor de deur parkeert Theo (54) zijn fiets. "Ik heb netjes op mijn uitnodiging gewacht maar ben nu eindelijk aan de beurt", vertelt hij. “Ik heb kort getwijfeld over het Janssen vaccin vanwege de ophef van de laatste tijd, maar wilde mijn vaccin toch erg graag krijgen."


Theo zag op Facebook dat Helsdingen open ging als vaccinatielocatie en hij heb geen seconde getwijfeld. "En ik kan met dit lekkere weer gewoon op de fiets komen, omdat Helsdingen voor mij zo dichtbij is."


Ideale locatie

Ook Monique (53) en Jeroen lopen bij Helsdingen naar binnen. ‘"We komen uit Nieuwegein en we wilden de vaccinatie graag in de buurt halen dus deze locatie is ideaal", vertelt Monique. "Wij kijken na onze vaccinatie vooral uit naar een vakantie naar het buitenland en meer vrijheid."


In Helsdingen Sport & Cultuur wordt vanaf vandaag, 7 juni, drie weken achter elkaar elke maandag gevaccineerd. Sebastiaan Van der Wal, coördinator van de vaccinatielocatie, vertelt dat er vandaag al 240 vaccinaties op het programma staan. "We zijn vanochtend om acht uur begonnen om alles klaar te zetten, en om tien uur was het eindelijk zo ver." "Vandaag wordt het Janssen vaccin hier toegediend, maar vanaf volgende week gaat Helsdingen over op Moderna en Phizer", vertelt Tamara de Wit, GGD regiocoördinator COVID-19 vaccinaties.


Opening

Om half één is het tijd voor de officiële opening van Helsdingen als vaccinatielocatie. "We kozen voor een klein gezelschap met de wethouder en de pers. Vanwege corona was een feestelijke opening namelijk geen veilige optie", vertelt Lennart van Trigt, communicatieadviseur bij GGD regio Utrecht. Wethouder Marcel Verweij overhandigde bij de opening een geschenk van Chocolaterie Oh La La aan Tamara de Wit en kreeg daarna een rondleiding door vaccinatielocatie Helsdingen.


Gezondheidscheck

In de vaccinatiezaal word je direct verwelkomd door een host die checkt of je een afspraak hebt gemaakt. Vervolgens loop je door naar de administratiebalie waar een gezondheidscheck wordt gedaan. De volgende stap is de daadwerkelijke vaccinatie. In Helsdingen kunnen twee personen tegelijkertijd gevaccineerd worden.

Aan de vaccinatietafel zit aan het ene uiteinde iemand die alle vaccinatiespuiten prepareert, en aan het andere uiteinde zit de vaccinatie medewerker en de gevaccineerde. Het vaccineren duurt maar een aantal seconde en dan loopt de gevaccineerde naar de wachtruimte. Daar staan een stuk of twintig stoelen waar gevaccineerden een kwartier na de vaccinatie wachten, om lichamelijke reacties in de gaten te houden.


Dichterbij

Helsdingen is de eerst vaccinatielocatie in Vijfheerenlanden. Wethouder Marcel Verweij geeft aan ook blij te zijn met de tijdelijke vaccinatielocatie. "Vijfheerenlanden is natuurlijk een grote gemeente dus is het mooi dat inwoners wat dichterbij gevaccineerd kunnen worden. Ik hoop dat de eerste ervaringen goed bevallen en we de komende maanden ook door kunnen gaan met vaccineren."


Volgens Tamara de Wit is er een mogelijkheid dat er na de drie weken meer gevaccineerd gaat worden in Helsdingen. ‘’Dat hangt echt nog af van hoe het deze drie weken verloopt en of er genoeg vraag naar is."


Madelief Helmhout