Toezicht op de kinderopvang in VHL loopt prima

vijfheerenlanden • De gemeente scoort goed op de handhaving van en het toezicht op de kinderopvang. In totaal 31 van de 50 locaties werden geïnspecteerd. "Dat we dit jaar geen 100% hebben behaald is volledig te wijten aan de corona-maatregelen en de twee lockdowns." Het beeld wijkt overigens niet veel af van het landelijk beeld (60%). "Het is zelfs nog iets gunstiger." De nieuwe locaties zijn vorig jaar wel allemaal geïnspecteerd. Ook werden vorig jaar zeven van de 91 locaties voor gastouderopvang bezocht. "Dit is, door corona, minder dan we normaal jaarlijks doen, namelijk 20." Het jaar 2020 was door de corona-maatregelen een moeizaam jaar voor de inspecties. "We hebben, in nauw overleg met de GGD, zoveel mogelijk locaties toch geïnspecteerd." Voor 2021 staan de locaties die in 2020 niet geïnspecteerd zijn als eerste op de agenda.

Volgens de gemeente gaat het goed met de kinderopvang in Vijfheerenlanden. "De aanbieders nemen hun werk serieus. De handhavingszaken betreffen al jaren vrijwel alleen administratieve zaken. De gemeente Vijfheerenlanden hanteert een 'streng aan de poort' aanpak en houdt daarna goed de vinger aan de pols. "Bij tekortkomingen wordt indien mogelijk gebruik gemaakt van het herstelaanbod. De voordelen van deze werkwijze zijn een zo spoedig mogelijk herstel van voorwaarden en gehoud van een goede samenwerking tussen gemeente en houders."


Landwehr vertrekt als wethouder van De Bilt

de bilt • André Landwehr zal in de gemeente De Bilt zijn wethouderstaken per eind juni neerleggen en het stokje doorgeven aan zijn opvolger. Hij zegt in zijn ontslagbrief dat hij in 2018 met de VVD-fractie de afspraak heeft gemaakt om de functie van wethouder voor drie jaar te vervullen. "Volgens de afspraak is nu het moment gekomen om de functie van wethouder over te dragen en daarom dien ik mijn ontslag in."

Landwehr geeft aan dat hij de afgelopen drie jaar ervaren heeft als een boeiende, enerverende en leerzame periode. "In de afgelopen jaren heb ik met ambitieuze coalitiepartners, oppositie, college, ambtelijke organisatie, fractie en met regionale partners mogen samenwerken. In mijn eigen portefeuilles Ruimtelijke Ordening, Verkeer en Vervoer kijk ik met een positief gevoel terug op verschillende dossiers die voorbij zijn gekomen." Het is nog niet bekend wie Landwehr opvolgt.

André Landwehr was van 2010 tot 2018 VVD-wethouder in de gemeente Vianen. Daar woont hij nog steeds. Hij wilde niet naar De Bilt verhuizen, tot ergernis van sommige fracties in de gemeenteraad.