'Niet online, maar bellen voor vaccinatie-afspraak'

utrecht • Zoals op de foto op deze pagina te zien is, kunnen inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden sinds maandag voor een coronavaccinatie terecht op een tijdelijke GGD vaccinactielocatie in Vianen. Wie een uitnodiging heeft ontvangen en zich wil laten vaccineren in de eigen regio, kan het best een telefonische afspraak maken in plaats van online. Dat meldt de GGD regio Utrecht. Nu worden mensen die online een afspraak maken vaak naar bijvoorbeeld Tiel of Amsterdam gestuurd, terwijl er dichterbij ook voldoende prikmogelijkheden zijn. "We merken dat het heel druk is. Dat komt doordat er een soort winkelmandjessysteem is, waardoor je niet altijd op de plek komt die het dichtst bij je huis is", legt manager uitbraakmanagement Maaike Schaap van de GGD regio Utrecht uit."

Dat zit zo: wie de website raadpleegt voor een online afspraak, krijgt drie opties die tijdelijk in het systeem worden geblokkeerd. De persoon die de afspraak maakt, kiest uiteindelijk voor één optie, maar in die tussentijd zijn de twee andere tijdsloten nog geblokkeerd. Bij drukte betekent dit dat de verschillende opties voor een vaccinatie binnen de regio veel sneller op zijn. De GGD adviseert in zo'n situatie om het op een later tijdstip nogmaals te proberen, of dus om te bellen.

"Als iedereen die zo oud is als jij meteen online een afspraak gaat maken, komt er een enorme overbelasting", aldus Schaap.

Ondertussen lijkt het coronavirus steeds meer terrein te verliezen. Vorige week waren er in de provincie Utrecht 1442 nieuwe coronabesmettingen. Vorige week waren dat er nog 1694 nieuwe besmettingen, de week daarvoor 2491. Er belandden 17 mensen in het ziekenhuis vanwege corona en er overleden vier personen.

Voortgang

Ondertussen zijn steeds meer leeftijdscategorieën aan de beurt voor een vaccinatie. In de provincie Utrecht waren vorige week 450.000 prikken gezet, meldt de GGD regio Utrecht. Dat is ongeveer een derde van het totaal aantal prikken dat in de regio wordt gezet. Ook worden daklozen en asielzoekers gevaccineerd. "Dat doen we sinds vorige week in nauwe samenwerking met een team van straatdokters en verpleegkundigen. (...) Het is heel belangrijk om die mensen goed te informeren, daarom zijn bij het asielzoekerscentrum reguliere GGD-medewerkers aanwezig om dingen makkelijker te kunnen uitleggen. Er zijn ook mensen aanwezig die de taal machtig zijn."

Behalve de negen grote locaties in de regio waar mensen hun prik kunnen halen, opent de GGD ook nog een aantal tijdelijke plaatsen. "We zijn momenteel op negen grote locaties open. Daarnaast vaccineren we sinds deze week in een paar andere gemeenten, dat noemen we fijnmazig vaccineren. Dan gaan we met onze spullen naar een locatie toe en dat doen we in Vianen, Wijk bij Duurstede en Soest."

Bron: RTV Utrecht