• Sija Anna Hemelaar met zelfgeproduceerde flessen wijn en sect in Wijngaard de Rijsakker.
• Sija Anna Hemelaar met zelfgeproduceerde flessen wijn en sect in Wijngaard de Rijsakker. Foto: @Levien Vermeer

Voorraad uit topjaar 2018 bleef in de kelder

'Er liggen nog zo'n 4000 flessen te wachten'

rumpt • "Een volle afsprakenagenda kon in het tweede kwartaal van vorig jaar zo de prullenbak in", zegt Gert Hemelaar, die samen met zijn vrouw Sija Anna hun één hectare grote Wijngaard de Rijsakker in Rumpt runt sinds 2004. "Precies in het jaar dat we van plan waren de horeca te gaan benaderen vanwege onze grote voorraad uit het topjaar 2018, kwam corona om de hoek. En nu ligt de kelder dus nog steeds bomvol."

Daarom riep het stel de hulp in van het digitale platform ‘Breda Maakt Me Blij’, dat mensen zoals zij van hun voorraad afhelpen. Tegen een kleine marge wordt de online marketing gedaan en krijgen ze hulp met verpakken en verzenden. "Bij een moederdagactie konden we op die manier al vijfhonderd flessen verkopen", vertelt Sija Anna. "Maar er liggen nog zo’n 4000 flessen op kopers te wachten en er moet plaats worden gemaakt voor de wijn van de oogst van 2020 die nog in de vaten zit en moet worden gebotteld."


Zes uur op

De wijnstokken beginnen uit te lopen, al zijn ze twee weken later dan anders vanwege het koude voorjaar. Gert heeft een passie voor druiven, Sija Anna voor planten, dus hij maakt de wijn en zij verzorgt de wijngaard. "Ik ben graag buiten. Ik sta elke ochtend om zes uur op, anders krijg ik m’n werk niet af."


Energie en enthousiasme kenmerkt het echtpaar, je zou niet zeggen dat het om zeventigers gaat. En ze zijn niet van plan gezapig oud te worden. Alles gebeurt hier met de hand: onkruid wieden, druiven snoeien en plukken.


Gert (73) werkt nog drie dagen als huisarts in Vianen, waar hij vroeger zijn praktijk had. Sija Anna (71) was docente naaldvakken, heeft daarna in de praktijk meegeholpen en was er voor hun twee zoons. "Het was een hectisch bestaan. Toen mijn man begon in 1978 had hij altijd dienst en deed bevallingen. Maar ik heb groene vingers en legde onze grote stadstuin in Vianen aan. Ieder plantje heb ik zelf gepoot. Dat geldt ook voor de wijngaard; elke stok hebben we er zelf in gezet."


Ambacht

Hebben ze enige achtergrond in wijn maken? Met gevoel voor humor antwoordt Gert: "Ik heb een achtergrond in drinken." Hij beslist hoe de wijn wordt, zij mag proeven. Samen bottelen ze de wijn. Hij is altijd al in wijn geïnteresseerd geweest, heeft er veel over gelezen en samen maakten ze wijnreizen met de wijngoeroe van Nederland, de Limburgse Stan Beurskens.

Gert: "De techniek van het wijn maken moet je beheersen, en ik beschik inmiddels over behoorlijk wat kennis. Maar het blijft een ambacht, en dat doe je ook op persoonlijk gevoel van wat het sap in een bepaald jaar aan kan. Ik meet de zuren en de suikers, en kijk naar het tanninegehalte. Daar kies ik de soort gist op uit, want die heeft ook invloed op het aroma." Hij heeft verschillende soorten witte en rode wijnen in zijn assortiment, plus een sect, die officieel geen champagne mag heten, maar er niet voor onder doet.


Wijngaard de Rijsakker is één van de 150 leden van de Vereniging van Nederlandse Wijn Producenten (VNWP). Op wijnkeuringen hebben ze diverse prijzen in de wacht gesleept, tot in Duitsland aan toe. "We maken wijn op professionele wijze. Tijdens de Berliner Wein Trophy hebben we in april 2021 een gouden medaille gekregen voor onze twee rode wijnen", zegt Sija Anna met gepaste trots.


Op het Platform Breda Maakt Me Blij is de samenstelling van de wijnboxen met diverse mooie wijnen te zien. Informatie over bestellen en afhalen van wijnboxen via info@wijngaardderijsakker.nl, 06-51809177 of:


q www.bredamaaktmijblij.nl


Levien Vermeer