Besluiten Gedeputeerde Staten ter inzage

vijfheerenlanden • Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben op 25 mei het Ontwerp Provinciaal programma Wonen en werken en het bijbehorende milieueffectrapport vastgesteld. Het ontwerp ligt zes weken ter inzage zodat iedereen daarop kan reageren. In het vierde kwartaal van 2021 zullen Gedeputeerde Staten de definitieve versie van het Provinciaal programma Wonen en werken vaststellen.

Het programma wonen en werken is een uitwerking van de Provinciale Omgevingsvisie. Daarin staat beschreven dat de provincie voor de keuze van woon- en werklocaties van de ‘regionale programmering’ afspraken willen maken met gemeenten. Het afgelopen jaar is daarover al overleg geweest. Dit heeft geresulteerd in regionale programma’s wonen en werken voor de regio’s U16 (met o.a. gemeente Vijfheerenlanden), Foodvalley (Utrechtse gemeenten) en Amersfoort (Utrechtse gemeenten).

De essentie van deze regionale programma’s heeft de provincie opgenomen in het Ontwerp provinciale programma. Hierin is onderverdeeld naar regio en is per gemeente een programma voor wonen en werken opgenomen. Nieuwe uitbreidingslocaties, waarvan de ontwikkeling door dit programma mogelijk wordt gemaakt, zijn daarbij specifiek aangegeven. Daarnaast is ook een overzicht opgenomen van de met de gemeenten gemaakte afspraken op het gebied van betaalbaarheid, duurzaamheid en evenwichtige groenontwikkeling.


Bodem- en waterprogramma

Ook heeft GS vorige week het Ontwerp Bodem- en waterprogramma provincie Utrecht 2022-2027 vastgesteld. Het gaat om actuele thema's zoals het omgaan met toenemende periodes van droogte en wateroverlast en de toenemende drukte in de ondergrond.


Het Ontwerp ligt zes weken ter inzage, zodat iedereen daarop kan reageren. In het eerste kwartaal van 2022 zullen Provinciale Staten het Bodem- en waterprogramma definitief vaststellen.