VHL: 800 kinderen leven in armoede

vijfheerenlanden • Circa 800 kinderen in Vijfheerenlanden groeien op in armoede en ruim 4000 huishoudens in de gemeente kampen met langdurige betalingsachterstanden of problematische schulden. Dat meldt Maatje Vijfheerenlanden in een brief aan de politieke fracties.

"Door de actuele coronacrisis is de verwachting dat het aantal mensen dat met financiële zorgen te maken krijgen, zal gaan toenemen. De eerste voortekenen zijn daarvan al zichtbaar in een stijging van het aantal bijstandsgerechtigden."


Schuldenproblematiek

Maatjes Vijfheerenlanden is samen met andere organisaties als SamenDoen, de Voedselbanken, de wijkwinkel in Vianen, woningcorporaties en kerken actief betrokken om een bijdrage te leveren aan het duurzaam oplossen van schuldenproblematieken bij inwoners binnen de gemeente. Er zijn drie speerpunten om de komende jaren armoede- en schuldenproblematiek zo goed mogelijk aan te kunnen pakken: vroegtijdige signalering, jongeren en migranten. "We willen bereiken dat hulpvragers in een zo vroeg mogelijk stadium onze hulpverlening weten te vinden, zodat de eventuele schulden nog niet hoog zijn opgelopen en we de financiële problemen min of meer in de kiem kunnen smoren."

Uit diverse gegevens blijkt volgens Maatje Vijfheerenlanden dat de armoede en/of schulden onder jongeren toeneemt met gevolgen als onvoldoende materiële, culturele en sociale middelen voor hen, die zij minimaal nodig hebben voor een levensstandaard in de samenleving. "Het gevaar van beperkte maatschappelijke participatie en gezondheidsproblemen die hier op de loer liggen, willen wij met onze inzet proberen te voorkomen."

Een deel van migranten heeft vanwege de taalachterstand moeite om deel te nemen aan de Nederlandse samenleving met alle wet- en regelgeving die daarbij hoort. "Dit leidt regelmatig tot betalingsachterstanden en de verdere gevolgen daarvan. Door deze groep inwoners hierin te begeleiden, leveren wij een bijdrage zodat deze inwoners zich als volwaardige burgers kunnen manifesteren."


In de brief aan de politieke partijen pleit Maatje Vijfheerenlanden voor een krachtig armoedebeleid. Maatje vindt het belangrijk dat het oorspronkelijke Actieplan Armoede en Schulden toch weer zal worden behandeld in de gemeenteraad. Eerder was het plan teruggetrokken vanwege te weinig middelen door de Niemans-claim. Maatje Vijfheerenlanden hoopt dat het thema van armoede en schuldenproblematiek een prominente plek krijgt in de verkiezingsprogramma's.