Afbeelding
Foto: 123rf.com

Invloed tramaanslag

utrecht • Een deel van de betrokken van de tramaanslag op het 24 Oktoberplein op 18 maart 2019, kampt nog steeds met gezondheidsklachten en PTSS-gerelateerde klachten. Dit blijkt uit onderzoek van GGD regio Utrecht waarbij gedurende anderhalf jaar 23 ooggetuigen, nabestaanden, slachtoffers en hun families van de tramaanslag werden gevolgd.

Betrokkenen werden een half jaar en anderhalf jaar na de tramaanslag geïnterviewd. Gedurende deze periode kampten zij vooral met emoties als paniek/ angst ten tijde van de aanslag, maar ook angst voor herhaling, woede, alertheid, schuldgevoel en somberheid. Een deel van de geïnterviewde betrokkenen heeft door de tramaanslag trauma-gerelateerde klachten. Toch heeft het merendeel zijn of haar leven weer kunnen oppakken.

Bij de aanslag op de tram in Utrecht kwam ook de 19-jarige Roos Verschuur uit Vianen om het leven.


Carolien Plevier, onderzoeker van GGD regio Utrecht: “We weten uit andere onderzoeken na rampen dat mensen veerkrachtig zijn en na verloop van tijd hun leven weer kunnen oppakken. Een kleine groep ondervindt langere tijd problemen door de ervaringen van de gebeurtenis. Ook in het onderzoek onder betrokkenen van de tramaanslag zien we die verschillende groepen terug. Of het met iemand wel of niet goed gaat na verloop van tijd, heeft met een aantal factoren te maken. Ten eerste hoe veerkrachtig iemand van nature is, maar ook met de aard van het incident en de mate waarin iemand daarin bedreigd is geweest of iemand verloren is door de gebeurtenis. Ook het hebben meegemaakt van andere schokkende gebeurtenissen (ook in het verleden) en een gebrek aan sociale steun.”

De coronacrisis en de maatregelen hebben net als bij de rest van de samenleving ook invloed op de betrokkenen van de tramaanslag. Betrokkenen gaven aan het jammer te vinden dat er minder afleiding was, omdat musea en restaurants gesloten zijn en bezoek beperkt moest worden. Ook het ontmoeten van andere getuigen/ betrokkenen rondom de rechtszaak was niet mogelijk in verband met de maatregelen, terwijl een deel daar wel behoefte aan had gehad. Toch had de crisis voor sommige geïnterviewden ook een positieve kant; omdat iedereen thuis moest blijven was er meer tijd om de gebeurtenissen te verwerken.

Het volledige onderzoek is te lezen op www.ggdru.nl/onderzoektramaanslag.