• De bouw van woningen op Sluiseiland vordert gestaag.
• De bouw van woningen op Sluiseiland vordert gestaag. Foto: Madelief Helmhout

De bouw van Sluiseiland vordert snel

'Alle tijd om interieur uit te zoeken'

vianen • Ook aan fase twee, centraal, wordt hard geklust om deze hopelijk in het voorjaar van 2022 op te leveren. Kopers van Kop Zuid kunnen naar verwachting begin oktober de sleutel al in ontvangst nemen.

Koper Angela geeft aan met smacht te wachten op haar huis op Kop Zuid van Sluiseiland. Zij kocht met haar gezin een herenhuis aan de Passantenhaven. "We hebben het huis al lang geleden gekocht, in april 2020. We wisten natuurlijk dat het nog even zou duren voordat we onze intrek konden nemen, maar dat hield ons niet tegen."

Kopers van een woning op Sluiseiland worden regelmatig op de hoogte gehouden van het laatste nieuws. Ook vindt binnenkort de eerste ledenvergadering plaats van de Vereniging van Eigenaren. Sluiseiland zal in zes fases worden opgeleverd. Eerst de parkeergarage en de algemene ruimte. Vanaf dan worden er in fases woningen opgeleverd.

"Een nieuwbouwhuis kopen in coronatijd is wel even anders dan normaal", vertelt Angela. "We zijn nog niet in het huis geweest omdat er geen bezichtigingen waren. Verder hebben we geen viering van het slaan van de eerste paal gehad, normaal gesproken zijn kopers hierbij aanwezig. Pas wanneer de binnenmuren er staan mogen we één keer komen kijken, zodat we alles kunnen opmeten voor onze meubels’’.


Appgroep

Toch hebben de kopers van huizen aan de Passantenhaven een nieuw initiatief bedacht om betrokken te zijn bij de bouw, namelijk een Whatsapp groepsapp waarin al het laatste nieuws en foto’s van de bouwplaats gedeeld worden. "Dankzij die groepsapp heb ik mijn toekomstige buren al een beetje leren kennen. Er komen vooral jonge stellen uit Utrecht bij ons in de straat wonen." Toch, zo vertelt Angela, kleven er ook voordelen aan het kopen van een nieuwbouwhuis in coronatijd. "Ik heb nu alle tijd om een leuk interieur uit te zoeken en daarnaast hebben we geen haast met inpakken."


Sleepbootdagen

Om de twee jaar vonden op Sluiseiland, dat toen leeg was, op één huisje na, de Sleepbootdagen plaats. De Passantenhaven lag dan vol met honderden bootjes en uit heel het land kwamen mensen kijken naar het evenement. Door corona gingen de Sleepbootdagen in 2021 uiteindelijk niet door, maar door de bouw van huizen op Sluiseiland moest de Stichting Nationale Sleepbootdagen al goed overwegen of en hoe die editie plaats had moeten vinden. Zoals het er nu naar uitziet, zullen de Sleepbootdagen in 2023 plaatsvinden zoals gebruikelijk, omdat de oevers van Sluiseiland ondanks de bouw wel beschikbaar blijven. "Mensen kunnen zo gewoon langs de boten lopen. Het enige verschil is dat er op het Sluiseiland geen plek is voor de evenementen zoals een muziektent en eettenten. Deze worden daarom verplaatst naar verderop op het eiland", zo liet de organisatie eerder al weten.


Bezwaar

Toen de plannen voor de bouw van Sluiseiland net op tafel kwamen, waren sommige bewoners van Vianen er erg op tegen. Dat kwam doordat de plannen voor de bouw steeds aangepast werden en zo minder aantrekkelijk werden voor bewoners van de Gildenborch, tegenover de herenhuizen aan de Passantenhaven. Bewoners van Vianen die niet tevreden waren met de nieuwe plannen voor Sluiseiland stapten naar de rechter, maar alle aangedragen feiten werden tot hun verbazing niet-ontvankelijk verklaard.


Eén van de bewoners van de Gildenborch, geeft aan inmiddels vrede te hebben met de bouw. "Destijds hebben we geprobeerd de plannen tegen te houden of te wijzigen, maar dat mislukte. Dan kan je niks anders doen dan je erbij neerleggen. Verder is de afstand tussen de Gildenborch en de herenhuizen dusdanig groot door het Merwedekanaal ertussen, dat we niet bij elkaar naar binnen kunnen kijken."


Madelief Helmhout