• Werken aan de toekomst bij de Glasfabrieken van Owens–Illinois Nederland.
• Werken aan de toekomst bij de Glasfabrieken van Owens–Illinois Nederland. Foto: Mimi van Rossem

Promoten van technisch onderwijs

'Ik ben enorm blij met deze stap'

leerdam • De Glasfabrieken van Owens–Illinois Nederland biedt sinds drie jaar jongeren de kans om in een traject van twee jaar werkend te leren, en de werk–leerperiode af te sluiten met een diploma MBO–3 Mechanisch Operator. Wie zijn of haar diploma behaalt, krijgt na een positieve beoordeling een vaste aanstelling binnen het bedrijf.

Met dit leren- en werk project wil O-I het technisch onderwijs promoten, jonge mensen voorbereiden op een professionele loopbaan en de leerlingen begeleiden naar een diploma en vaste baan. Inmiddels hebben in Leerdam en Maastricht tientallen jongeren de kans gegrepen om op deze manier te werken aan hun toekomst.


In Leerdam begeleidt Ton Ruggenberg, hoofd apprentice opleidingen, dit leerproject voor jongeren. Hij legt uit hoe binnen de opleiding theorie en praktijk zijn verweven. "Ik vind het zeer leuk om jongeren begeleiden naar een vaste baan. Zelf heb ik dertig jaar continudiensten gedraaid en weet ik hoe het op de werkvloer aan toe gaat. Ook voor mij is het een nieuwe uitdaging om deze jongeren te begeleiden zowel theoretisch als in de praktijk. De technische en theoretische trainingen worden verzorgd door Technicom en de praktijkervaring door zeer ervaren O-I medewerkers", merkt Ruggenberg op.


Hij vervolgt: "Maar het komende leertraject zijn wij intensiever betrokken bij de begeleiding en werving van jongeren, maken wij de vertaling van theorie naar de praktijkopdrachten en zijn de vraagbaak voor de jongeren. Dus… coördinator en coaches tegelijk. Doordat O-I vanaf dit jaar zelf de werving gaat verzorgen kunnen we beter inspelen op wat het bedrijf nodig heeft. We bieden de jongeren nu rechtstreeks een (stage) contract aan gedurende hun opleiding. Na een goed afgeronde opleiding, krijgt de jongere een vaste baan binnen het bedrijf. Inmiddels is de eerste groep afgeleverd en zijn zeven van de tien jongeren aangenomen. Op dit moment volgen veertien jongeren de opleiding en in september wordt gestart met de volgende groep.”


Switch

Eén van de jongeren die in de laatste fase van de opleiding zit, is de 36 jarige Marc Spruijt. Hij vertelt heel enthousiast hoe hij de switch maakte van het werken in de logistiek naar het werken in de techniek.


Spruijt: “Ik ben enorm blij met de stap die ik heb gezet om van carrière te wisselen. Ik ben geswitcht van een baan in de logistiek naar een baan in de techniek. Ik kende de glasfabriek wel een beetje, want ik heb in mijn jonge jaren vakantiewerk in het bedrijf gedaan, maar verleende toen vooral hand- en spandiensten op de afdelingen waar het nodig was. Nu is het echt serieus werken. Het eerste jaar heb ik stage gelopen op verschillende afdelingen binnen het bedrijf. Iedere afdeling heeft zijn eigen specialiteit, maar ik vind de hot-end afdeling het mooist. Ik ben iedere keer weer geboeid hoe een machine drie- tot vierhonderd flesjes per minuut maakt. Ik heb mij echt verkeken op wat een ingewikkeld proces dit is. Alles staat strak op elkaar afgesteld. Het is mijn taak om dit proces te bewaken en in te grijpen als dit nodig is.”


Verder vertelt Spruijt dat hij nu in ploegen gaat werken en dat dit voordelen heeft voor zijn gezin. “Ik ben nu ook vaker overdag betrokken bij het gezin en kan nu ook eens onze kinderen, we hebben een zoon en in oktober krijgen wij ons tweede kind, naar school brengen en ophalen. Ik ben erg blij dat ik deze stap gezet heb.”


Wie zich wil aanmelden voor een oriënterend gesprek, kan mailen naar: Recruitment.nederland@o-i.com.


Mimi van Rossem