• Noah Steehouder reikt prijswinnaar Carla Westdijk-Hoogendoorn een taart uit.
• Noah Steehouder reikt prijswinnaar Carla Westdijk-Hoogendoorn een taart uit. Foto: Marloes

Tienjarig jubileum Hertenkamp Vianen

vianen • Stichting Hertenkamp Vianen viert in september haar tienjarig bestaan. Tien jaar geleden droeg de gemeente de verantwoording voor het Hertenkamp over aan de stichting, zo vertellen Paul de Blok (voorzitter), Gerda Veenstra (bestuurslid) en Marjan Steneker (medebeheerder).

Het park wordt onderhouden door 25 vrijwilligers van tussen de twintig en zeventig jaar. “Dat is heel fijn. Normaal gesproken organiseren we elk jaar een barbecue in het Hertenkamp zelf om de vrijwilligers te bedanken en zetten we iemand in het zonnetje,’’ vertelt Gerda. “Verder zoeken we nog wel vrijwilligers, sterke jonge mensen die het leuk vinden en willen helpen, dat mag ook als oproepkracht”, zegt Marjan. Paul: “Het Hertenkamp bestaat al meer dan vijftig jaar. Tien jaar geleden hebben wij als burgerinitiatief het Hertenkamp overgenomen van de gemeente. Dat betekent wel dat we als stichting alles zelf moeten organiseren, zoals het voeren van de dieren en het onderhouden van de weide en bomen. De arbeid kost ons niets, we doen het vrijwillig en met veel plezier. Maar we hebben natuurlijk wel geld nodig om het Hertenkamp te kunnen onderhouden. Gelukkig hebben we sponsoren en donateurs, maar er mogen zich altijd nog meer mensen aansluiten!”

Zo sponsort bijvoorbeeld Tuincentrum Huiting het Hertenkamp door ieder voorjaar, eerst in de noordwei, gras bij te zaaien op alle kale plekken, daarna wordt de zuidwei ingezaaid. Verder sponsort de Boazbank met een grote gift een deel van de nog nieuw aan te leggen beregeningsinstallatie in augustus. "Voor onze dieren hebben wij groen gras nodig en daarvoor is een beregeningsinstallatie onontbeerlijk, aangezien het weer steeds onvoorspelbaarder wordt."

Elk jaar verliest een hertenbok zijn gewei, eerst de ene kant en dan de andere kant. Zodra hij zijn gewei kwijt is begint al snel de groei van het nieuwe gewei, dat groter wordt dan het jaar ervoor. Het gewei wordt gebruikt om te vechten voor een territorium, om te krabben en om te imponeren bij de hindes. Hertenbok Burley heeft in de eerste week van mei heeft zijn twee stangen van het gewei eraf geslagen. Tot grote vreugde van de winnaar van de Facebookwedstrijd, Carla Westdijk-Hoogendoorn, die de datum goed heeft geraden.

"De dieren in het Hertenkamp krijgen regelmatig brood van bezoekers. Hierdoor worden ze te dik en krijgen ze gewrichtsproblemen. Daarom zijn er nu borden opgehangen waarop staat dat er geen brood meer gevoerd mag worden. Groente en fruit is wel altijd welkom", vertelt medebeheerder Marjan. Ondanks de naam verblijven er in het Hertenkamp niet alleen herten. Naast de zeven herten zijn er ook zes ooien, drie geiten, vier kippen en een haan te vinden. Begin mei worden de kleine geitjes en de schapenlammeren geboren en vanaf juni de bambi's. Tot nu toe zijn er drie lammetjes en één geitje geboren. "We zijn ontzettend blij met onze donateurs en vrijwilligers, maar zouden er graag nog meer willen verwelkomen", sluit Paul de Blok af. Op de Facebookpagina is meer informatie te vinden over het donateurschap, maar kunnen ook de foto's van de nieuwgeborenen worden bekeken: www.facebook.com/HertenkampVianen.