Online IDAHOT-wake Lux Mundi

lexmond • Op maandag 17 mei is het de Internationale dag tegen Homofobie en Transfobie. Wereldwijd wordt er op of rond die datum aandacht gevraagd voor de pijn en het onrecht die voortkomt uit discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, -expressie of geslachtskenmerken.

Zolang er plekken binnen en buiten de kerk zijn waar uitsluiting op grond van seksuele oriëntatie plaats vindt, is aandacht voor dit onderwerp broodnodig. In Lux Mundi gebeurt dat op zondag 16 mei om 18:30 uur in de vorm van een wake. In deze wake krijgen onrecht en de pijn van discriminatie middels lezen, luisteren, bidden en zingen een plaats. Gezamenlijk wordt het vertrouwen uitgesproken dat onder de hemel ruimte voor iedereen is, zonder onderscheid. Met de IDAHOT-wake wil de Protestantse Gemeente van Lexmond en Hei- en Boeicop de hoop levend houden dat die ruimte er eens in de hele wereld zal zijn. Het thema is ‘Lief! De gebiedende wijs van liefde’ naar Johannes 15 vers 12.

Ds. Jan Visser is voorganger in deze wake. Verschillende dorpelingen leveren een bijdrage. De wake is alleen online mee te beleven via het YouTube-kanaal van Lux Mundi. Iedereen is van harte uitgenodigd op:

q www.youtube.com/luxmundilexmond


Versterking Lekdijk

regio • Voor een goed besluit over de versterking van de dijk langs de Lek moeten ook de bijzondere kwaliteiten van de dijk goed worden onderzocht. Dit zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies aan de provincies Utrecht en Zuid-Holland. De provincies hadden de Commissie gevraagd te adviseren over de benodigde inhoud van het milieueffectrapport voor de dijkversterking tussen Streefkerk, Ameide en Fort-Everdingen.

De dijk langs de Lek voldoet niet meer aan de waterveiligheidseisen. Daarom zoekt het Waterschap Rivierenland naar oplossingen om het achterland te beschermen. Voordat Gedeputeerde Staten van Utrecht en Zuid-Holland besluiten over het project worden de milieueffecten onderzocht in een milieueffectrapport.

Het waterschap wil met het beschikbare budget de dijk zo effectief mogelijk veiliger maken. Daarom worden de slechtste stukken dijk het eerst aangepakt. Het gebied heeft grote landschappelijke, cultuurhistorische en natuurlijke kwaliteiten, vaak dichtbij of zelfs op de dijk. Ook kan de dijk archeologische waarden bevatten. De Commissie beveelt aan om in het milieueffectrapport oplossingen uit te werken die niet alleen goed zijn voor de veiligheid, maar die ook goed uitpakken voor landschap, cultuurhistorie en natuur. Ga hierover ook het gesprek met de omgeving aan, adviseert de Commissie.