• Een schermafbeelding van de website van doneeractie.nl.
• Een schermafbeelding van de website van doneeractie.nl. Foto:

Wie in Vijfheerenlanden verdient er een lintje?

vijfheerenlanden • Onlangs werden, tijdens de jaarlijkse lintjesregen, elf inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden verrast met een Koninklijke Onderscheiding. Aanvragen voor een Koninklijke Onderscheiding voor de lintjesregen van volgend jaar, kunnen nu weer ingediend worden.

Een vrijwilliger die zich lange tijd elke week inzet voor een stichting of vereniging. Een werknemer, kunstenaar, sporter of wetenschapper die een bijzondere of zeer uitzonderlijke prestatie op zijn of haar werk levert. Al deze mensen kunnen in aanmerking komen voor een Koninklijke onderscheiding. Iemand op het oog? Iedereen kan iemand anders voorstellen. Iemand komt pas in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding als deze persoon in de afgelopen 25 jaar minstens 15 jaar een flink aantal uren per week als vrijwilliger actief is. Of als deze persoon in zijn werk buitengewone prestaties levert. De burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden beoordeelt de aanvraag en stuurt deze door naar de commissaris van de Koning van de provincie Utrecht. De Kanselarij der Nederlandse Orden geeft vervolgens een zwaarwegend advies aan de betrokken minister. Als ook het advies van de minister positief is, wordt de onderscheiding bij Koninklijk Besluit verleend. De aanvragen voor de lintjesregen, moeten daarom 1 juli het jaar daarvoor al bij de gemeente worden aangeleverd. Iemand voordragen voor een Koninklijke onderscheiding? Dan kan een aanvraag worden ingediend bij de gemeente waar de te onderscheiden persoon woont. Op de website van De Kanselarij der Nederlandse Orden, www.lintjes.nl/voordragen, is meer informatie te vinden en kan digitaal een aanvraag worden ingediend.

Twijfelt over de haalbaarheid van een aanvraag, vragen over de procedure, of de onderscheiding op een ander moment laten uitreiken? Bel met de kabinetsmedewerkers van de gemeente Vijfheerenlanden: Francina Boekhout via 088-5997322 of Suzanne de Keijzer via 088-5997324. Mailen kan natuurlijk ook: kabinet@vijfheerenlanden.nl.