Een lot uit de loterij

Daniëlle en Erwin wonen in maart 2019 net samen in Huizen. Daniëlle woont er al drie jaar. Vanuit Deventer is Erwin bij haar ingetrokken. Eigenlijk willen ze een huis van hen samen, het liefst in of om Amersfoort. Daniëlle en Erwin reageren op huizen maar krijgen steeds een afwijzing. ‘Het huis is al verkocht’ en ‘morgen zijn er tien bezichtigingen’ hebben ze te vaak gehoord.

Het stel heeft zo’n vijf keer vergeefs gereageerd als ze, op de terugweg van familiebezoek in Brabant, op de A27 rijden. Hoewel de twee hier twee keer per maand langskomen, valt Erwins oog ineens op het bord ‘Hoef en Haag’. Thuis zoekt hij de woning op. Helaas, in februari zijn de geadverteerde woningen al in de verkoop gegaan.

De volgende dag krijgt Daniëlle op haar werk een WhatsApp van Erwin: ‘Er is een hoekwoning vrij in Hoef en Haag, ik ga nu bellen.’ Op de site van de makelaar is de woning verkocht onder voorbehoud, maar op die van de ontwikkelaar niet.

Erwin belt de ontwikkelaar, Hoef en Haag C.V.: ‘Hoe zit het nou, is de woning nog vrij?’

Hoef en Haag C.V.: ‘Nee, je moet nog even wachten. Je mag niet naar de makelaar bellen.’

Erwin belt de makelaar toch. Ammehoela, hij wil gewoon een woning. De makelaar: ‘Nee inderdaad, de woning komt weer vrij. Wil je er een vrijblijvende optie op?’

Even later belt de makelaar weer: ‘Er zitten nog twee gegadigden achter je. Dus je moet nu beslissen. Wil je een vrijblijvende optie? Anders is het voor die andere mensen.’

Het stel zegt ja. Daniëlle weet niet hoe ze die dag lesgegeven heeft maar ze denkt niet dat de kinderen er veel van opgestoken hebben. Ze weten dan nog niks van het huis, zagen alleen een ‘art impression’. Op 1 april zetten ze hun handtekening op de koopovereenkomst. Een paar dagen later is de bijeenkomst waar ze hun toekomstige buren ontmoeten. Het voelt voor het stel als een lot uit de loterij.